Díjazottak

2023.04.26. 14:10

Észak- és Dél-Komárom hírnevét öregbítették, most elismeréseket kaptak (Fotókkal)

Észak- és Dél-Komárom közös testületi ülésével vette kezdetét a Komáromi Napok programsorozat szerdán. Az eseményen díszpolgári, Pro Urbe, és polgármesteri elismerések találtak gazdára.

Körtvélyfáy Dina

A díjazottak képviseletében Szabó Ferenc mondott köszönetet

Forrás: Beküldött

Fotó: Viszló Balázs

A Klapka-induló dallamára érkeztek meg a Csillagerőd dísztermébe a képviselők a két Komárom közös testületi ülésére.

Keszegh Béla, Észak-Komárom polgármestere elmondta, nagy öröm számára, hogy a Csillagerődben tudják átadni az elismeréseket, mert így tovább tudják emelni a díjak rangját. Kiemelte, ez a környezet megmutatja azt, Komáromban mennyi mindenre lehetünk büszkék. Rámutatott, az értékek a mai világban kicsit „csúszkálnak”, szükség van olyan sorvezetőkre, amikbe kapaszkodni lehet.

 A díjazottak kapcsán elmondta, vannak köztük fiatal tudósok, akik megmutatják, hogy a komáromi tehetség a világban megállja a helyét. Fontosnak tartották az elismerésekkel azt is megmutatni – bár a rivaldafény mindig az első embereket érinti – a háttéremberek, szervezők nélkül nem lehetne sikeres semmi. Olyan díjazottak is vannak, akiknek egész életpályáját méltatják.

– Bizonyos dolgokról sokan azt gondolják, már kimentek a divatból, lehet az a könyvtár, vagy a néptánc mozgalom, hogy már nem trendi, a fiatalok mást akarnak – fogalmazott Keszegh Béla. – Aztán jönnek emberek, akik azt mondják, ez nem így van. A mai kornak üzenve, komoly tömegeket mozgatnak meg.

Dr. Molnár Attila köszöntőjét hallgatják az ünnepség résztvevői
Dr. Molnár Attila köszöntőjét hallgatják az ünnepség résztvevői
Fotó: Viszló Balázs / Forrás: Beküldött

Dr. Molnár Attila, Dél-Komárom polgármestere felidézte, négy év után először tudnak együtt ünnepelni. Úgy fogalmazott, ez idő alatt látták meg leginkább, milyen fontosak az élő közösségek, mennyire hiányoznak a közös rendezvények. Mint mondta, Komáromnak újra lelke van, az összetartozás, a barátság, a szeretet és a példamutatás lelkisége jellemzi.

Észak-Komárom idei díjazottjai
Észak-komáromi részről az alábbi elismerések találtak gazdára. Polgármesteri díjat kapott dr. Csekes József orvos, Fabó Mária és a Komáromi Szinnyei József Könyvtár csapata, Fuisz Attila sportszervező, Gálik Gábor néptáncos, Máthis Krisztián egyetemi professzor. Szénássy Árpád in memoriam Pro Urbe díjat érdemelt ki, melyet özvegye, Szénássy Mária vett át. Szintén ezt az elismerést kapta meg Gráfel Lajos, a komáromi erődrendszer és műemlékek megmentése érdekében kifejtett sokéves eredményes tevékenységéért. A díjakat Keszegh Béla polgármester, valamint Varga Tamás és Gajdáč Ondrej alpolgármesterek adták át.
A rendezvényen Benyó Andor, a komáromi Egressy-zeneiskola diákja, illetve az intézmény tanárai, Szabó-László Anikó és Takácsné Fekete Patrícia adtak műsort.

Dél-Komáromban két díszpolgári címet ítéltek oda idén, az elismeréseket dr. Molnár Attila és dr. Baksa-Ströcker Renáta jegyző adták át. A város díszpolgára lett Hamrák Zsófia, korábbi önkormányzati képviselő.

Méltatásában elhangzott: mindig fontosnak tartotta Észak- és Dél-Komárom kulturális életét, értékeit, kincseit, a város és az egyház kapcsolatának ápolását. Szívügyének tekintette a népi és ősi magyar szokások megőrzését, a háború és a kommunizmus áldozatainak, a határon túli magyar gyerekeknek segítését. Mint fogalmaztak, életútja, a magyar nemzet és a város iránti elkötelezett, cselekvő szeretete méltóvá teszi az elismerésre.

Díszpolgári címet kapott Szabó Ferenc, az Egressy Fúvószenekar karnagya, az Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola művésztanára. Számos zenekar karmesteri munkáját látja el, így a Tatabánya Fúvószenekaráét, a Győri Simphonic Bandét, 1997 óta karmestere Komárom Egressy Fúvószenekarának is. Idén februárban nagy elismerésben volt része, hiszen meghívott vendégkarmestere volt a Brüsszeli Királyi Zeneakadémia zenekarának.

2014-ben Pro Urbe díjat kapott az Egressy Fúvószenekarral, míg 2015-ben megyei Príma Díjat Tatabánya fúvószenekarával, 2022-ben pedig Komárom Város Pedagógia Díját vehette át.

1992 óta a komáromi Egressy Béni Művészeti Iskola klarinét és szaxofon tanára, tanszakvezetője. Növendékei rendszeres helyezettjei, győztesei a vármegyei, regionális, országos és nemzetközi zenei versenyeknek. Többen közülük már művészdiplomával rendelkező muzsikusok. Közösségteremtő és közösségfejlesztő személyisége a zeneiskolai tanulmányok befejezése után is haza hívja a volt növendékeket.

Pro Urbe Komárom Emlékérmet vehetett át Benczik Attila, a Szőnyi Dolgozók Horgász Egyesület elnöke, dr. Schler Szilvia gyermekorvos, az idén hetvenöt éves Komáromi Horgászegyesület nevében Kállai Ferenc, Kőrösi Flórián, a Monostori Kulturális Egyesület elnöke, Vas Gyuláné, a Komáromi Nőklub elnöke.

Polgármesteri díjban részesült: Dikász Lászlóné, a Koppánymonostori Őszirózsa Nyugdíjasklub vezetője, a Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők egyesület és a Szőnyi Alkotóműhely.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában