Együttműködés

2023.04.18. 17:30

Életmentő lehet a tatai kastély

Élet Mentő Pontot létesítettek a tatai Esterházy-kastélyban. Ez azt jelenti, hogy szakképzett személyzet és defibrillátorok állnak rendelkezésre akkor, ha valaki rosszul lesz a látogatók közül, így lehetőség nyílik az azonnali életveszély elhárítására.

Takács Zoltán

Dr. Csató Gábor az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója az Esterházy-kastélyban kedden reggel adta át Oláh Zsanett ügyvezetőnek az Élet Mentő Pontok minősítést igazoló okleveleket a Műemlékvédelmi világnapon.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Takács Zoltán

Dr. Csató Gábor az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója az Esterházy-kastélyban kedden reggel adta át Oláh Zsanettnek,  a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) ügyvezetőjének az Élet Mentő Pontok minősítést igazoló okleveleket a Műemlékvédelmi világnapon.

Elhangzott: a mentőszolgálat és az örökségvédelmi szervezet együttműködésének köszönhetően összesen 11 magyar kastélyban és a NÖF budapesti központjában alakítottak ki Élet Mentő Pontokat. A cél az, hogy a már megnyílt, jelentős látogatóforgalommal rendelkező helyszíneken minden adott legyen egy esetleges azonnali életveszély elhárítására.

Az Országos Mentőszolgálat minősítésének két alapvető feltétele van: a helyszínen dolgozó munkatársak szakszerű kiképzése és egy kihelyezett félautomata defibrillátor készülék. Ez utóbbit a tatai helyszínen Perédi Péter komáromi mentőtechnikus, a Közép-Dunántúli Régió Kommunikációs munkatársa és Peckl Attila mentőápoló mutatták be az exkluzív környezetben.

Oláh Zsanett, a NÖF ügyvezetője kiemelte, hogy küldetésük az épített örökségünk védelme, de kötelességük az életvédelem. Számukra ezentúl a Műemlékvédelmi világnap az életvédelem napja is egyben. Dr. Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója elmondta: a program sikerét jól mutatja, hogy kezdeményezésünkhöz már több mint 30 szervezet csatlakozott. Üdvözölték a NÖF csatlakozási szándékát is, és további szervezetek, intézmények jelentkezését is várják.

Virtuális térképen
Már 11 műemléképület vált Élet Mentő Ponttá, illetve került föl az OMSZ mobilalkalmazására és virtuális térképére: a bajnai Sándor – Metternich-kastély; a dégi Festetics-kastély; az Edelényi kastélysziget; a füzérradványi Károlyi-kastély; a majki Kamalduli Remeteség; a nádasdladányi Nádasdy-kastély; az ozorai Pipo-várkastély; a Siroki vár; a somogyvári Szent László Nemzeti Emlékhely; a szabadkígyósi Wenckheim-kastély; illetve a tatai Esterházy- kastély.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában