Segítség

2023.04.13. 18:34

Bűvös hetest közölt a NAV: elengedhetetlenek a pontos adóbevalláshoz

A tervezetet április 30-ig kell megkapni az érintetteknek.

Kemma.hu

Hasznos ismertetőt tett közzé a közelmúltban a személyi jövedelemadó-bevallásról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a honlapján. A dokumentum hét kérdéskör köré össz­pontosul: technikai jellegű kérdések, szja-befizetés és -kiutalás, kedvezmények érvényesítése, egyes bevételekre, jövedelmekre vonatkozó kérdések, adómentes, illetve a jövedelembe be nem számító bevételek, a szociális hozzájárulási adó, valamint az 1 + 1 százalékos adórendelkezés. 

A közlemény kitér rá: ha az adózó nem talál választ kérdésére, hívja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Infóvonalát az 1819-es számon, ahol munkatársaik készséggel állnak rendelkezésére hétfőtől csütörtökig 8 óra 30 perctől 16 óráig, pénteken 8 óra 30 perctől 13 óra 30 percig. Konkrét adózóról, valamint egyedi adóügyekről a NAV e-mailben nem adhat tájékoztatást. Ilyen információkat az adózó vagy meghatalmazottja a NAV illetékes igazgatóságának címzett, aláírt, postai levélben, vagy az 1819-es telefonszámon, a 2 menüpontban, ügyfél-azonosító számmal, azaz PIN-kóddal kérhet, amit a TEL jelű nyomtatványon igényelhet. Az emberek saját maguk vagy meghatalmazott útján a NAV ügyfélszolgálatain személyesen is intézhetik.

A bevallási tervezetet egyébként március 15-től kezdte el kiküldeni a NAV, melyet legkésőbb április 30-ig postai úton, tértivevényes küldeményként kell megkapniuk az érintetteknek – áll a közleményben. A személyi jövedelemadóról a magánszemélynek, a mezőgazdasági őstermelőnek, az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélynek és az egyéni vállalkozónak – ideértve a vállalkozási tevékenységét az adóév utolsó napján szüneteltető természetes személyt is – az adóévet követő év május 20-ig kell bevallást benyújtania, és az adót megfizetni. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában