Elismerés

2023.04.23. 15:51

Átadták a Szent Adalbert-díjakat Esztergomban: helyi közösségek "szolgálóit" is elismerték

Április 22-én az esztergomi bazilikában tartott szentmisén adták át az idei Szent Adalbert-díjakat.

Kemma.hu

Átadták a Szent Adalbert-díjakat Esztergomban

Forrás: Magyar Kurír

Szent Adalbert vértanú, az Esztergomi-Budapesti Főegyházmegye védőszentjére emlékezve április 22-én az esztergomi bazilikában tartott szentmisén adták át az idei Szent Adalbert-díjakat. Az elismerésben részesültek között helyi közösségek "szolgálói" is voltak.

A Mohos Gábor, esztergom-budapesti segédpüspöke által celebrált szentmisét követően mások mellett a dorogi születésű Dimitrov László, az Esztergomi Bazilika műszaki felügyelője és a szintén dorogi születésű Ferenczy Rudolf egyházzenész, evangélizációs szolgálattevő vehette át a Szent Adalbert-díjat. Az elismerést 2001. december 30-án Paskai László bíboros, esztergom-budapesti érsek alapította. A díj „olyan világi embereknek adományozható, akik a főegyházmegyéhez tartozó valamely egyházi szervezetet segítve magas színvonalon hozzájárultak a feladatok eredményes ellátásához, a célok megvalósításához, a keresztény értékek gyarapításához.” 

Az elismerés odaítélése egyben hagyománnyá is vált, így minden évben április 23-hoz, a névadó védőszent emléknapjához kapcsolódóan adják át. A két helyi „szolgáló” mellett ugyancsak Szent Adalbert-díjat vett át április 22-én Baán László teológus, rózsafűzér társaság vezetője, Becker Erzsébet keresztény orvos, Botos István a Nagytétényi-plébánia képviselő-testületének 20 éve világi alelnöke, Csuhán Béláné a Béke téri Szent László-plébánia karitász alapítója, táborszervező, Eperjesi Tamás a széphalmi templom világi elnöke, Hock Bertalan orgonaművész, Hollós Ágnes a Kispesti Jézus Szíve Plébánia énekkara vezetője, Szentváry-Lukács Jánosné Migály Piroska az Istenhegyi Szent László-plébánia a Rózsafüzér Társulat tagja, a Missziós Imaközösség vezetője, Vágvölgyi Éva a Csalogány utcai Foglalkoztató Iskola és Nevelőotthon középsúlyosan értelmi fogyatékos gyermekei között zeneterápiástanára, a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat egyik létrehozója, a társulat főtitkára.

Régiónkhoz való kötődésük okán idézzük a Magyar Kurírban közzétett két helyi kitüntetett rövid életrajzát.

Dimitrov László Dorogon született, 1972. augusztus 31-én. Kiemelt elhivatottsága az Esztergomi Bazilika–Főszékesegyházban betöltött műszaki felügyeleti munka, az immár nyolc éve folyamatos gondnoksági feladatok ellátása. Nagylelkűsége, megbízhatósága, szakmai és emberi tisztessége bebizonyosodott a Kincstár átépítésekor, valamint a Főszékesegyház jelenleg is zajló felújítási munkálatai során. Munkaidőn és elvárásokon túl példás magatartást tanúsít, messzemenően szem előtt tartva és képviselve az Egyház és a bazilika érdekeit, ily módon nélkülözhetetlen szolgálatot tett és tesz a közösségnek. Lakóhelyén, Piliscséven több perióduson át, mint megválasztott alpolgármester a falu életében is segítő férfiként ismerhették meg. Családjával, feleségével és gyermekeivel hasznos tagja a helyi közösségnek.”

Ferenczy Rudolf, közismert nevén Dax, az Esztergom-vízivárosi templom közösségének ma is aktív tagja. 1948-ban Dorogon született. Katonai szolgálata után egy ismerőse hívta a dorogi Szent József-plébánia közösségébe, hogy zenéljen és énekeljen a hittanos közösséggel. 1974. szeptember 21-én vette feleségül Molnár Évát: ettől kezdve együtt evangelizáltak. Gyermekük nem született, így minden szabadidejüket templomokban, plébániákon, közösségekben töltötték. Szerveztek énekes- és hittanos táborokat, betlehemezni jártak idősek otthonába, kórházba, sőt börtönbe is. Dax közel 250 dal szerzője, 10 önálló CD-lemeze jelent meg. Egyik dalának kezdő sorai jól összefoglalják az idén 75 éves Ferenczy Rudolf életét: „Jó utat találtam, Uram, a kezedet fogom és el nem eresztem…”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában