Tárlat

2023.04.20. 14:13

A Föld napjához is kapcsolódik a Duna Múzeum szívszaggató kiállítása

Megsebzett táj – Egy úszóláp elpusztítása és újjászületése címmel nyílt kiállítás a Duna Múzeumban a Föld napjához kapcsolódva a 2020-ban, Szigetszentmiklósnál történt környezetkárosítással és az azt követő rehabilitációval kapcsolatban.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), illetve a házigazda intézmény közös rendezvényén Teszári Nóra, az OVF szóvivő-helyettese köszöntötte a jelenlévőket. A szervezet fotósa, Romet Róbert megörökítette a különböző beavatkozási fázisokat, továbbá a vízügyes kollégák mobiltelefonnal készült fotóiból is válogattak felvételeket a kiállítás anyagához.

Láng István, az OVF főigazgatója köszöntőjében kiemelte: rengeteg érzelmi hatás érte a szakembereket, hiszen szeretetet éreztek a táj iránt, gyűlöletet az elkövetők iránt és a védekezés közben szolidaritást vállaltak egymás iránt.

Szilágyi Attila, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatója felidézte a beavatkozást, mely 2020. december 12-től 111 napon át tartott. A három ütem közül az első volt a leglátványosabb, a kiállítás jórészt erről a fázisról szól. Említette, hogy mintegy 50 ezer liter fáradt vagy vizes olajat, 630 tonna veszélyes anyagot távolítottak el a Ráckevei (Soroksári) Duna-ágnál és mintegy 377 millió forintba került a védekezés. Végül megköszönte mindazok munkáját, akik részt vettek a projektben. A tárlatot és a rehabilitáció utáni állapotokat bemutató kisfilmet egyébként megtekintette Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár és Nagy János, Szigetszentmiklós polgármestere is.

Felvételek
A kiállítást végigjárva szöveges ismertetőkkel is találkozhattunk, melyek bemutatták a természetkárosítás hatását és a védekezést is. A fotókat látva megbizonyosodtunk arról, hogy emberfeletti küzdelmet folytattak a szakemberek a szennyezéssel szemben. Megtudhattuk azt is, hogy egyes helyeken a víz felületén az olajréteg vastagsága elérte a 10-12 centimétert és hogy a kárelhárítás napjaiban három mocsári teknőst és egy vízisiklót is sikerült kimenteniük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában