Szennyvízkezelés

2023.03.22. 12:54

Sokat javulhat az életminőség Máriahalmon egy fejlesztés miatt

Sikeresen lezárult a közbeszerzési eljárás, véget ért a moratóriumi időszak, az önkormányzat pedig aláírta a kivitelezési szerződést, így áprilisban akár el is kezdődhet a mintegy 114 darab egyedi szennyvízkezelő berendezés telepítése.

Walczer Patrik

Száznál több ingatlant érint a projekt

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Máriahalom vezetése régóta megoldást keresett a „szennyvíz problémára”, ugyanis évtizedekkel ezelőtt a helység elhelyezkedéséből adódóan a települést nem lehetett rákötni az országos szennyvízhálózatra. Így mindenképpen egyedi, lokális megoldásban kellett gondolkodni. Ebben nyújt segítséget a Vidékfejlesztési Program (VP) pályázati lehetősége, mely révén a település környezetterhelése csökkenhet, a vidéki életminőség pedig sokat javulhat.

Murczin Kálmán polgármester ismertette, hogy a közbeszerzési eljáráson a legkedvezőbb ajánlatot nyújtó cég nyolc-tíz éves referenciákkal rendelkezik. A vállalkozás egy olyan svéd technológiát alkalmaz, ami újdonságnak számít a környéken. Lényege, hogy gondozásmentes, tehát az eleven iszapos megoldással szemben itt nincs szükség rendszeres emberi beavatkozásra, ezáltal valamelyest kisebb a meghibásodás esélye. A szennyvíz először egy 2-2,5 köbméteres oldómedencébe kerül. Ezt követően a tartályból ráfolyik egy párnás mezőre, ahol a baktériumok végzik el a tisztítási folyamatot, majd a víz a szűrő alatt kavicságyban szívódik fel.

Murczin Kálmán elmondta, hogy a mintegy nettó 300 millió forintos beruházás eredményeként a jövőben az ingatlanok hatvan százalékán környezettudatos módon kezelhetik a szennyvizeket. A projekt keretében egy szippantós autót is beszerzett az önkormányzat, melyet üzemzavar esetén karbantartásra használhatnak. Az elmúlt évek egyik legjobban várt máriahalmi projektje egyébként sokáig beszédtéma volt a településen. Egyes vélemények szerint soknak tűnt a háztartásonként befizetendő önrész mértéke, hosszú távon mégis jó befektetést kötöttek azok, akik csatlakoztak az önkormányzat pályázatához. Az emésztők évi néhány alkalmas tisztítása is már egyre többe kerül, hiszen a szippantást végző vállalatok költségei is jelentősen emelkedtek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában