Ünnepségek

2023.03.14. 07:00

Megyeszerte méltón emlékeznek meg a forradalom és szabadságharc nagyjairól

A napokban megyeszerte felidézik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékét. Az események közül válogattunk, a teljesség igénye nélkül.

Kemma.hu

A megye szinte minden településén koszorúzással és főhajtással emlékeznek a szabadságharc hőseire

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Almásfüzitő 
Kedden 14 órakor az emlékparkban a Fekete István Általános Iskola tanulói adnak műsort. Koszorúznak az intézmények és a civil szervezetek.

Ácsteszér 
Szerdán 9 órakor a Táncsics Mihály Kultúrház és Könyvtárban gyűlnek össze az emlékezők. Az esemény után fogadás lesz a kultúrházban.

Ács 
Szerdán 13 órakor kerékpáros emléktúra indul a művelődési háztól a Bakancsos Klub vezetésével. 16 órakor a Gárdonyi-iskola aulájában Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő mond beszédet. 18 órakor a Sméja Galériában nyílik kiállítás Buktáné Fikner Piroska alkotásaiból. A tárlatot dr. Németh Eleonóra nyitja meg.

Ászár 
Szerdán 15 órakor ökumenikus istentisztelet lesz az evangélikus templomban. Ezt követően a Kocsis sírnál koszorúznak.

Bajna 
Kedden 12 órakor a Simor János Általános Iskola diákjainak közreműködésével kezdődik a megemlékezés a közösségi házban. 12 óra 30 perckor az 1848-as emlékműnél koszorúznak.

Bajót 
Kedden 16 órakor a művelődési házban az óvodások, az iskola tanulói és a Harmónia Kamarakórus ad műsort. A megemlékezés után a Hősök terén koszorúznak.

Bana 
Szerdán 9 órakor a szoborparkban gyülekeznek majd az emlékezők. A köszöntők után helyezik el a koszorúkat.

Bakonysárkány 
A megemlékezés szerdán 18 órakor kezdődik a településen. A program helyszínen a Szent István Római Katolikus Templom előtti tér.

Bábolna 
Kedden 16 órakor a Régi temetőben lévő emlékműnél Józsy Judit, a művelődési ház megbízott intézményvezetője mondja el ünnepi gondolatait, ezt követően dr. Horváth Klára polgármester mond beszédet. Közreműködik Gál László Latinovits-díjas versmondó. Az esemény koszorúzással zárul.

Bokod 
Az 1848-as emlékhelynél kezdődik a megemlékezés a településen. Az esemény kedden 16 órakor kezdődik.

Császár 
Kedden 14 órakor az általános iskola diákjai adnak műsort a közösségi házban, amelyet ez alkalomból adnak át a felújítást követően. Beszédet mond Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő és Beke Gyöngyi polgármester.

Csém 
Kedden 14 óra 30 perckor a Millenniumi emlékparkban Szabóné Fürjes Klaudia alpolgármester mond beszédet. Ezt követően a Pápay József Általános Iskola diákjai adnak műsort. Az esemény koszorúzással zárul.

Csolnok 
Szerdán 10 órakor ünnepélyesen felvonják a zászlót a Szent János parkban. Köszöntőt mond Kolonics Péterné polgármester. Közreműködik Ács Tamás színész és a zeneiskola növendékei. 17 órakor a Csolnoki Fúvószenekar ad koncertet a Kossuth Lajos Művelődési Házban.

Dorog 
Szerdán 10 órától a Petőfi téren a GlobArt Társulat ad műsort. A programot koszorúzás követi.

Dömös 
TérZene koncertre várják a lakosságot, Kiss Tivadar operaénekes és Pánti Anna előadóművész lép fel, közreműködnek az óvodások is. Beszédet mond Szabó Miklós képviselő. A program szerdán 15 órakor kezdődik a községháza dísztermében.

Dunaalmás 
A Csokonai Művelődési Házban kedden 17 órakor a Kék Duna Óvoda növendékei adnak műsort, majd a református szeretetház lakói szavalnak. Később Makay Tibor polgármester mond beszédet, majd a Vadvirág Dalkör és az általános iskola műsora következik. Végül Boros István emléktábláját koszorúzzák meg.

Esztergom 
Szerdán 9 órakor a megyeháza dísztermében kezdődik a városi ünnepség. Az esemény 10 óra 30 perctől a Honvédtemetőben folytatódik.

Észak-Komárom 
Kedden 17 órakor az észak-komáromi óvodások és iskolások adnak műsort az Egressy Béni Városi Művelődési Központban. Beszédet mond Keszegh Béla polgármester.

Kesztölc 
Kedden 16 órakor a Kincses József Általános Iskola diákjai adnak műsort a művelődési házban. A megemlékezés koszorúzás a Szabadság téren koszorúzással zárul.

Kisbér 
Szerdán 18 órakor a Petőfi-szobornál koszorúznak. Közreműködnek a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói, valamint Csikós Szabina és Baracs Gergő. A koszorúzást követően fáklyás felvonulás indul a Wass Albert Művelődési Központig, ahol a színházteremben Czunyiné dr. Bertalan Judit ünnepi beszédet mond. A megemlékezés sorát a Jövendölés-életképek Petőfi Sándor életéből című színpadi játék zárja.

Komárom 
Kedden a szőnyi városrészben 16.45-kor koszorúzással kezdődik az ünnepi program a Hősök terén. 17 órától ünnepi megemlékezés lesz a Petőfi Sándor Művelődési Házban. Köszöntőt mond: dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester. Műsort adnak a Bozsik József Általános Iskola 4. osztályos diákjai. A Komáromi Klapka György Múzeum és a Komáromi Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola minden érdeklődőt vár, Az idő igaz, s eldönti, ami nem az mottójú zenés irodalmi estjére, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából kedden 18.30 órakor a zeneiskola Egressy termében. 

A városi megemlékezés szerdán 11 órától lesz a Kopjafás emlékparkban. Az esemény szónoka: Dr. Juhász György, a Selye János Egyetem rektora. Közreműködnek: Gál László Latinovits-díjas szavaló, Mészáros Tamás előadóművész, Olasz István színművész, Oláh Kálmán tanár, Szabó Viktor színművész, Garabonciás Néptáncegyüttes, Komárom Ökumenikus kórusa, Korpás Réka és a Bellő zenekar.

Környe 
A környebányai hősi emlékműnél szerdán 16 órakor helyezik el a kegyelet virágait, emlékező műsort ad a Környei Magyar Dalkör. A környei programok 17 órakor ökumenikus istentisztelettel kezdődnek a római katolikus templomban, majd várhatóan 17.45-től a művelődési házban folytatódnak. Köszöntőt mond Beke László polgármester, műsort ad a Tardoskeddi Férfikar és a Kisfaludy Mihály Általános Iskola diákjai.

Lábatlan 
Szerdán 11 órakor a Hősök terén kezdődik a városi megemlékezés. Közreműködnek az általános iskola diákja, a Gondozási Központ és a Borostyán Baráti Kör egyesített kórusa és a nyergesújfalui zeneiskola fúvószenekara.

Mocsa 
Szerdán 10 órakor a művelődési házban Udvardi Marianna polgármester mond beszédet. Fellépnek a Mocsai Arany János Általános Iskola tanulói, énekel Világos Klaudia. A megemlékezés Petőfi Sándor emléktáblájának koszorúzásával zárul.

Nagyigmánd 
Szerdán 10 órakor kezdődik az ünnepi megemlékezés a Vértanúk terén. Beszédet mond Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke.

Naszály 
Az Angyalffy Mátyás Általános Iskola ad otthont a megemlékezésnek. A program kedden 11 órakor kezdődik.

Nyergesújfalu 
Az ünnepi megemlékezés helyszíne, szerdán 10 órától a 10. számú főút melletti Pro Patria emlékmű lesz, ahol Mihelik Magdolna polgármester mond beszédet. Az eseményen közreműködik a Győri Nemzeti Színház művésze, Molnár Ágnes.

Oroszlány 
Szerdán 16 órakor a Kossuth szobornál lesz a megemlékezés. Beszédet mond Lazók Zoltán polgármester, közreműködik Kaszás József. 17 óra 30 perctől a Palmetta együttes játszik a művelődési központ színháztermében.

Pilismarót 
Szerdán 14 órakor lesz a megemlékezés a Nemzeti Emlékoszlopnál. Rossz idő estetén a rendezvény a művelődési házban lesz.

Súr 
Szerdán 18 órakor a művelődési házban lesz a közös megemlékezés. Az általános iskola tanulói Móra Ferenc Kuckó király című művének jeleneteivel készülnek.

Szákszend 
A faluház ad otthon a megemlékezésnek. Az esemény kedden 15 óra 30 perckor kezdődik.

Szomor 
Az önkormányzat és a Kézdi-iskola hívja az érdeklődőket ünnepi műsorukra. A program szerdán 18 órakor kezdődik a sportcsarnokban.

Tardos 
Szerdán 17 órakor kezdődik a megemlékezés a művelődési házban. A műsor után református istentiszteletet tart Rácz Tibor lelkész.

Tarján 
A református templom ad otthon a megemlékezésnek a településen. Az esemény szerdán 10 órakor kezdődik.

Tata 
Szerdán 9 órakor ünnepi felvonulás kezdődik. Megemlékezés és koszorúzás lesz Mansbarth Antal katolikus pap emléktáblájánál, ahol áldást mond Both Zoltán káplán. A felvonulás utolsó állomása a várudvaron lesz, az 1848-as emlékoszlopnál. A helyszínen beszédet mond MichI József polgármester és Bencsik János országgyűlési képviselő. Közreműködnek a Vaszary János Általános Iskola tanulói, Nagy Olivér, Szabó Emese a Menner Bernát Zeneiskola fúvószenekara Belső Máté vezetésével továbbá a Magyar Izlandi Lovas Egyesület lovasai és Volincsák Luca.

Tatabánya 
Szerdán 15 órakor a Bánhidai Szoborparkban kezdődik a városi megemlékezés. Ünnepi beszédet mond Szücsné Posztovics Ilona polgármester és Bencsik János országgyűlési képviselő.

Tát 
Kedden 17 óra 50 perckor térzenével indul a program a Hősök terén. 18 órakor az általános iskolások adnak irodalmi műsort. Felkészítőik: Németh Gabriella és Deli József. Ünnepi beszédet mond Pédl Petra. Közreműködik a helyi fúvószenekar.

Tokod 
Szerdán 16 órakor Tokodi Lukácsi Máté Művelődési Ház nagytermében kezdődik az ünnepség. Köszöntőt mond Bánhidi László polgármester, majd Pálmai József pedagógus ünnepi beszédét hallgathatják meg, amelyet követ a Hegyeskő Általános Iskola ünnepi műsora. A műsort követően az emlékező közösség átvonul a Petőfi szoborhoz, a koszorúzás helyszínére. A koszorúzás során közreműködik Fehér László tárogatóművész és a Tokodi Kéknefelejcs Nótakör.

Úny 
Szerdán 9 órakor lovas felvonulás indul a településen. 10 órakor az únyi iskolások és óvodások adnak műsort a kultúrháznál, majd koszorúzás következik.

Várgesztes 
A településen a buszmegállónál lévő kopjafánál koszorúznak. Az esemény szerdán 15 órakor kezdődik.

Vérteskethely 
Az emlékparkba várják a település lakóit. A megemlékezés kedden 15 órakor kezdődik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában