Beruházás

2023.03.09. 17:30

Félmilliárdból újult meg Bábolna több utcájának csapadékvíz-elvezető csatornája

Mintegy 504 millió forintból újították fel három utcában a csapadékvíz-elvezető csatornákat Bábolnán. A beruházást csütörtökön adták át ünnepélyesen a lakosoknak.

Körtvélyfáy Dina

Ünnepélyesen is átadták az 504 milliós beruházást

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a Dózsa György, Móra Ferenc és Zrínyi Miklós utcákban fejleszthették a csapadékvíz-elvezetést.

Dr. Horváth Klára polgármester elmondta, a projekt megvalósítása azért volt szükséges, mert ezt a három utcát sújtották leginkább a csapadékkárok. Ugyanis a burkolatlan vízelvezető árkok már nem voltak alkalmasak a területre hirtelen lezúduló nagyobb vizek elvezetésére. A meglevő árkok a kis területlejtések miatt nagy mélységűek voltak, közlekedési szempontból néhány helyen balesetveszélyessé váltak. A kapott támogatásnak köszönhetően a meglévő árkokat átépítették, leburkolták és alkalmassá tették a klímaváltozás miatt egyre gyakrabban előforduló nagy mennyiségű csapadék elvezetésére.

A beruházás egy komplex, az egész településrészre kiterjedő, átgondolt vízrendezési fejlesztés egyik fontos lépését jelentette. A megvalósítást követően Bábolna központi része hosszú távon védetté vált. Ezzel az itt élő mintegy 800 ember számára lett élhetőbb a település.

3 utca vízelvezetése lett korszerűbb
3 utca vízelvezetése lett korszerűbb
Fotós: Körtvélyfáy Dina / Forrás: 24 Óra

A polgármester kitért arra is, a munkák augusztusban kezdődtek meg, a legtöbb lakó a téli időszak alatt is türelmesen viselte a kivitelezést, amely március végéig, legkésőbb áprilisig véget ér. Az itt lakók pozitívan fogadták a beruházást, az önkormányzat fűmagokat is osztott, az itt lakók pedig maguk füvesítik, murvázzák az ároktól a gyalogjárdáig terjedő területet, illetve a terület rendben tartását is vállalták. 

Hangsúlyozta, bíznak abban, hogy ezeket a projekteket folytatni tudják, ilyen irányú fejlesztési igényük van ugyanis a Radnóti és Kinizsi utcára vonatkozóan, erre már pályázatot is beadtak. Kiemelte, ez a pályázat nem volt egyszerű, hiszen majdnem kétszáz ingatlant és 800 lakost érintett a fejlesztés, de kollégái mindvégig kitartóan dolgoztak, és a beérkező lakossági jelzéseket is kezelték.

A szalagátvágást követően köszönetet mondtak azoknak, akik segítették a fejlesztést, többek között Gombos Istvánnak, a Gombos Földgép Kft. részéről, illetve Sáfrán József tervező műszaki ellenőrnek.

Jövőbe mutató beruházások
Popovics György a vármegyei közgyűlés elnöke felhívta a figyelmet, a vízelvezetés nem csak Bábolnán volt probléma, hanem az egész vármegyében. Hangoztatta, mostanában gyakori, hogy hosszú időszakok telnek el csapadék nélkül, de ha jön egy vihar, akkor úszik minden, ezért volt jó döntés ennek a projektnek a megvalósítása. Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, Bábolna jól használja a TOP adta lehetőségeket. Ennek segítségével készülhetett el korábban a szabadidőpark, valamint egy olyan komplex, energetikai beruházás, ami a közintézmények jelentős részének nagyon olcsó üzemeltetését teszi lehetővé. Hangsúlyozta, a csapadékvíz-elvezető csatornák felújítása ugyancsak a jövőbe mutató beruházás volt, ami könnyebbé teszi az itt élők mindennapjait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában