Évforduló

2023.03.11. 18:37

Csillag is viseli a kiválóság nevét: Posztoczky Károlyra emlékeztek Környén

Posztoczky Károly amatőr csillagászra és meteorológusra emlékeztek Környén. A művelődés házban életéről is szó volt, és elhangzott: még csillagot is elneveztek róla.

Sugár Gabi

Posztoczky Károly amatőr csillagászra emlékeztek környén

Hatvan évvel ezelőtt, 1963. február 27-én hunyt el Környén Posztoczky Károly amatőr csillagász, meteorológus. A napfoltokat, hulló és változó fényű csillagokat vizsgáló kiválóság hamvait a környei temető őrzi. Öröksége előtt tisztelegtek egy program keretében a helyi művelődési házban. Az összejövetelt a Környei Magyar Dalkör a „Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok…” kezdetű népdallal indította.

Posztoczky Károly életével és munkásságával Nagy Sándor amatőr csillagász ismertette meg a nagy számú érdeklődőkkel. Elhangzott többek között, hogy az amatőr csillagász és meteorológus 1914-ben vásárolta meg Szeniczey Géza csillagászati műszereit. Erdőtagyosi csillagdája is vélhetően ebben az évben épülhetett. 

Vonzódott a csillagászat iránt
Posztoczky Károly 1882. március 28-án született Rácalmáson egy középbirtokos család gyermekeként. A Budapesti  Műszaki Egyetemen végzett és ellátogatott a Pázmány Péter Tudományegyetem Kozmográfiai Tanszékének előadásaira is. A csillagászati észlelőgyakorlatokat az ógyallai obszervatóriumban végezte. Közgazdasági és geodéziai tanulmányokat is folytatott. A csillagászat iránti vonzódásában nagy szerepet játszott a szomszédos birtokos, Konkoly Thege Miklós felvidéki földbirtokos, csillagász, meteorológus, az MTA tagja, zeneszerző, országgyűlési képviselő, aki 1869-ben ógyallai birtokán csillagvizsgálót építtetett, amely nemzetközi hírű obszervatóriummá bővült.

Rendszeres megfigyeléseket 1915-től végzett a különböző távcsövekkel, idő meghatározó műszerekkel, a Nap megfigyeléséhez szükséges eszközökkel, és számtalan műszerrel igen jól felszerelt csillagdájában. Az erdőtagyosi csillagda 1919 és 1922 között hazánk egyetlen csillagászati állomása volt – hangsúlyozta az előadó.

Folyamatosan végzett 1905-től 1962-ig meteorológiai megfigyeléseket is Posztoczky Károly, és az erdőtagyosi meteorológiai állomás 1920-ban tagja lett az országos hálózatnak. A havi beszámolókat gyakran hosszabb-rövidebb eszmefuttatások követték. Nagyobb távcsöveit, főbb műszereit és eszközeit halála után, 1964-ben özvegyétől a Komárom Megyei Tanács minimális összegért vásárolta meg és a Kuny Domokos Múzeum raktárában helyezték el. A múzeum 1966-ban időszaki kiállítást rendezett a hagyatékból, majd 7 évre ismét raktárba, végül az 1973-ban megépült tatai csillagvizsgálóba került.

Munkássága 80 év elteltével sem veszett homályba – fogalmazott Nagy Sándor, hiszen a Nemzetközi Csillagászati Unió szakbizottsága 2009-ben Posztoczky Károlyról nevezett el egy Sárneczky Krisztián és Derekas Alíz által 2001-ben felfedezett kisbolygót. Az előadást követően távcsöves pásztázásra tökéletesen alkalmas, tiszta időben sétálhattak az érdeklődők a tópartra, kémlelhették az eget, amely a Jupiter és a Vénusz együttállását is látni engedte. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában