Kiskorú veszélyeztetése

2023.03.01. 11:54

Beteg kisbabáját hanyagolta el, az esztergomi gyámügy nevelőszülőknél helyezte el a kicsit

A nem megfelelően táplált, allergiás gyermeket mentő vitte kórházba, ahonnan a nő a szükséges vizsgálat előtt hazavitte. Otthon aztán nem adta be neki a gyógyszereket, így a kicsi fertőzései hónapokig fennálltak.

Kemma.hu

A kiskorú veszélyeztetése miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség vádirata alapján az Esztergomi Járásbíróság  a vádlóttat 1 év 4 hónap, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A nő az egyébként tejallergiás csecsemőt nem táplálta megfelelően. Amikor a kicsit mentő vitte kórházba, onnan az anya a szükséges vizsgálat előtt hazavitte a kicsit, kinek otthon nem adta be a szükséges gyógyszereket.

A bíróság a próbaidő tartamára elrendelte az elkövető pártfogó felügyeletét, előírta, hogy a próbaidő alatt minden hónapban jelentkezzen a lakóhelye szerint illetékes családsegítő szolgálatnál és arról számoljon be a pártfogó felügyelőnek. A bíróság továbbá 4 évre eltiltotta minden olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban áll – tájékoztatott dr. Horváth Sándor, a Komárom-Esztergom Váregyei Főügyészség sajtószóvivője.

A vádirat szerint a nő a 2021. február 6-án született gyermekét 2021. március 15-én mentő szállította kórházba, ahonnan az anya március 17-én hazavitte a kicsit annak ellenére, hogy ultrahang vizsgálat elvégzését látták indokoltnak az orvosok, amelyet a vádlott nem várt meg és később sem végeztetett el.

Az anya a gyermeknek felírt gyógyszereket nem minden esetben váltotta ki, a kiváltott gyógyszereket nem használta rendszeresen, illetve nem az orvosi előírásoknak adta be, és használta, ezért a gyermek fertőzései hónapokig álltak fenn. A nő 2021. április elejétől 2021. június 15. napjáig a gyermeket súlyosan elhanyagolta, tisztán nem tartotta.

A nő ráadásul nem alakított ki semmilyen napirendet a gyermek körül, akinek a tejallergiája miatt speciális tápszerre lett volna szükség, ennek ellenére az anya nem minden esetben tartotta be az étkeztetésre vonatkozó orvosi utasításokat. Az anya a gyermeket a védőnő felhívása ellenére sem vitte gyógytornára, fejlesztésre, a családsegítőkkel és a védőnővel nem működött együtt.

A nő 2021 májusától teljesen elzárkózott az együttműködéstől, titkolta a tartózkodási helyét, őt és gyermekét rendőri segítséggel találták meg 2021. június 15. napján. Az anya a szülői mivoltából fakadó kötelezettségét súlyosan megszegte amikor  a gyermeket  nem gondozta, nem tartotta tisztán, nem táplálta megfelelően és ezzel a sértett testi fejlődését  és egészségét veszélyeztette.

A gyámhivatal ezért a gyermek ideiglenes hatályú elhelyezéséről döntött, majd nevelőszülőnél helyezte el a sértettet. Az elsőfokú ítéletet az ügyész, a vádlott, a védő is tudomásul vették, így az jogerős – közölte Puskásné Sárközi Rita, a Tatabányai Törvényszék sajtótitkára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában