Elbeszélő faliszőnyegek

2023.02.11. 12:35

Tűvel festi történeteit a Komáromban élő 90 éves Orbán Irén

Az Erdélyből származó, ma már Szőnyben élő Orbán Irén a hetvenes évek óta készít epikus, elbeszélő faliszőnyegeket. Nemrégiben ünnepelte 90. születésnapját. Nem mindennapi munkásságát elismerték már az „erdélyi Oscarként” emlegetett EMKE díjjal és Amerika 14 városában volt kiállítása. Szinak Evelyn írta meg gazdag történetét a Kisalföld.hu számára.

Szinak Evelyn

Orbán Irén epikus faliszőnyegeinek történetei a falusi élet mindennapjait és történelmi eseményeket mesélnek el

Forrás: Kisalföld.hu

Fotó: Áy Zsóka

A ma már Komáromban élő Orbán Irén 1933. január 7-én született az erdélyi Székelyvajában, majd családjával 1968-ban költözött Marosvásárhelyre, ahol nyugdíjazásáig a megyei múzeumnál dolgozott. Bandi Dezső szobrász iparművész vezette rá az úgynevezett emlékező varrásra.

Amikor a múzeumban dolgoztam, akkor Bandi Dezső biztatott, hogy ne azt varrjam, amit más kirajzolt, hanem varr- jam meg azokat a dolgokat, amiket én éltem át

– olvasható Irénke visszaemlékezése a Kisalföld.hu cikkében. Az epikus, elbeszélő faliszőnyegek a falusi élet mindennapjait ábrázolják. A történeteket alulról felfelé „olvasva” fejtheti meg a néző.

A varrásnál különböző technikákat használok, amit a vászon kiad. Lehet az láncszem- vagy szálöltés, az a lényeg, hogy tele legyen a vászon. Csakis házi készítésű anyagokat használok, vásznat és gyapjúfonalat. A fonalat magam festem – árulta el. Irénkének 1980 óta rendszeresen van kiállítása. 1994-ben az Egyesült Államok 14 városában mutatkozott be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában