Természeti értékek

2023.02.03. 10:37

Tatának kiemelkedően fontos a Vizes Élőhelyek Világnapja

A Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából bejárást tartottak a tatai Réti 8-as tónál.

Kemma.hu

Február 2-án volt a Vizes Élőhelyek Világnapja, annak emlékére, hogy 1971-ben ezen a napon írták alá a Ramsari Egyezményt. A Ramsari Egyezmény által védett vizes élőhelyek listáján több, mint 2430 terület szerepel, melyeknek kiterjedése meghaladja a 2,5 millió négyzetkilométert. 

Magyarországon 29 nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyet tartanak nyilván, ezek egyikét képezik a Tatai-tavak 1897 hektárral. Az Öreg-tó 1989 márciusa óta szerepel a rangos listán, míg a Fényes-forrásvidék, a Réti- halastavak és a Ferencmajori-halastavak térsége 2006 óta. 2018-ban létrehozták a Ramsari Város címmel elismert települések hálózatát, így lett Tata is Ramsari Város.

A cím azokat a városokat illeti, amelyek különösen sokat tettek a vizes élőhelyeik megőrzéséért, fejlesztéséért, a környezeti nevelésért, a fenntartható gazdálkodásért. 
A Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából Michl József polgármester kezdeményezésére szerveztek bejárást a Réti 8-as tónál. Adták hírül a tatai Facebook-oldal . A halastó rehabilitációja 2015-ben fejeződött be.

A pályázati forrásból megvalósult projekt nyomán olyan komplex szemléletű rehabilitáció valósult meg, amelynek köszönhetően új élőhelyek, fészkelő-szigetek jöhettek létre, megőrzésre kerülhetett egy ősnádas, a tó vízutánpótlása pedig gyökeresen új alapokra - megújuló karsztforrásokra - helyeződhetett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában