5G

2023.02.19. 15:27

Oroszlány az élen: vármegyénk rendületlenül robog az információs szupersztrádán

A mobil- és a helyhez kötött internethálózatokon átmenő adatforgalom folyamatosan nő – áll a Központi Statisztikai Hivatal Tér-kép című, járásokra is lebontott, a 2021-es évet elemző kiadványában. Vármegyénk azon kevesek egyike, melyben minden járás legalább részlegesen lefedett 5G-mobilinternettel. Az ezer lakosra jutó internet-előfizetések alakulásában azonban már vegyesebb a kép.

Várvizi Tamás

Manapság elképzelhetetlen a mindennapi élet internetkapcsolat nélkül, beleértve akár a mobil- akár a helyhez kötöttet. Az ezeken átmenő adatforgalom folyamatosan nő. Utóbbi előfizetőinek száma a piac telítődése miatt évek óta visszafogott ütemben emelkedik, 2021 végén mintegy 3,4 millió ilyen előfizetést tartottak nyilván.

Az aktív SIM-kártyák hattizede biztosított mobil hang- és mobil­internet-szolgáltatást 2021-ben, 5 százalékukon pedig csak az utóbbi volt elérhető. Ha az ezer lakosra jutó, helyhez kötött internet-előfizetések számának alakulását vizsgáljuk 2021-ből, elmondható, hogy elsősorban a gazdaságilag fejlettebb dunántúli járásokban, valamint a fővárosban és környékén a legmagasabb a helyhez kötött internet-előfizetések száma. Egyes, főleg északkeleti járásokban viszont az országos átlag (349) kétharmadát sem érte el ennek a mutatónak az értéke.

A fővárosban és a vidéki járások csaknem kilenctizedében emelkedett az ezer lakosra jutó internet-előfizetések száma az előző évhez képest. Komárom-Esztergom vármegyében a komáromi, valamint a Kisbéri járásban az országos átlag alatti volt az ezer lakosra jutó (171–234/1000 lakos), helyhez kötött internet-előfizetések száma, a tatai a középső sávban van (280–318), az Esztergomi és az Oroszlányi járás az átlagot hozza (319–363), míg a Tatabányai – nem meglepő módon – az átlagot is meghaladja, az ezer lakosonkénti 364–485-ös sávba esik. 

5G-ben jól állunk

Az ország nagy részén már elérhető a mobilinternet 4G-technológiával, és a legújabb, 5G-hálózat is egyre jobban kiépül. A magyarországi szolgáltatóknál 2020 óta vásárolhatók lakossági előfizetések e technológiákra, így egyre több hazai településen (legalább néhány településrészben) elérhetők. Ha az ország vármegyéit vizsgáljuk ebből a szempontból, elmondható, hogy alig van olyan vármegye, melynek minden járása legalább részlegesen le lenne fedve 5G-mobilinternettel. Pest, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye mellett csak Komárom-Esztergom büszkélkedhet ezzel.

A technológiának azért van nagy jelentősége, mert ennek köszönhető, hogy nagy sávszélességen tudjuk használni az eszközeinket, az eddigiekhez képest jóval gyorsabb le- és feltöltést biztosítva. Az elsőként Dél-Koreában bevezetett technológia Magyarországon először 2019-ben jelent meg. 

A helyhez kötött internet-előfizetések közül országosan már minden harmadik a legfejlettebb, optikai hálózaton keresztüli elérést tette lehetővé, ennek aránya egyébként majdnem mindegyik járásban emelkedett. Ez a technológia főleg a főváros környékén és egyes délnyugati, valamint alföldi járásokban elterjedtebb, míg más területeken (főként a Békés és a Tolna vármegyei járásokban) még kevésbé jellemző.

Vármegyénkben e téren az Oroszlányi járás emelkedik ki, a helyhez kötött internet-előfizetések 58–91 százaléka működik optikai hálózaton. Ebből a szempontból egyébként az Esztergomi járás a legalacsonyabb (0–8 százalékos) kategóriába esik. 


 

Címkék#5G#internet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában