Brumm-brumm

2023.02.06. 13:16

Igazi macikká válhattak egy délutánra a gyerekek Komáromban (fotók)

Minden a mackókról szólt a szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Ház maci délutánján, ahol a családok tartalmasan tölthették együtt az esős délutánt. Készültek a maciálarcok, a szervezők pedig az újrahasznosításra is hangsúlyt fektettek.

Körtvélyfáy Dina

A családi játszóház ötlete ahhoz a néphagyományhoz kötődik, miszerint február 2-án a medve kibújik barlangjából, hogy megnézze az árnyékát. Ha tiszta, derült az idő, és a mackó találkozik az árnyékával, megijed tőle, és visszamegy aludni, mert tudja, hogy még sokáig fog tartani a tél.

Zsédenyiné Horváth Krisztina portálunknak elmondta, az esemény hagyományőrző jellegű, hiszen korábban is voltak ehhez hasonló programok minden évben a szőnyi kultúrházban. Idén azonban szerettettek volna változtatni, most nem iskolákat, óvodákat invitáltak meg a programra, szülőkkel, nagyszülőkkel érkeztek a gyerekek a foglalkozásra. Kimondottan a családokat szólították meg annak érdekében, hogy minél többen jöjjenek be a művelődési ház falai közé.

A maci délután során az újrahasznosítás fontosságára is felhívták a figyelmet a kézműves foglalkozások alkalmával, például WC-papír gurigából készítettek mindenféle macikat, illetve álarcokat is, kicsit már a következő ünnepre, a farsangra hangolódva. Ügyességi, kreativitást, gondolkodást igénylő feladatokat is megoldhattak a kisgyermekek, valamint arcfestés is várta az érkezőket. Zsédenyiné Horváth Krisztina arról is beszélt, szeretnék a jövőben is minél jobban bevonni nem csupán az intézményeket, hanem a családokat is a művelődési házuk életébe. Nem csak Szőnyből, egész Komáromból várták az érdeklődőket, Koppánymonostortól egészen Molajig.

Kaszab Kinga kulturális szervezővel fotófalat is készítettek kartonpapírból, amely mögé állva a gyerekek szinte igazi macikká válhattak, a szülők pedig lelkesen örökítették meg a pillanatot. Népszerű volt a kicsik körében az arcfestés is, szinte senki nem távozott maciminta nélkül a programról. Sorra készültek a macis maszkok is, ám akadt olyan kisgyerek, aki csak az álarc díszítésében, illetve kivágásában lelte örömét, felpróbálni már nem szerette volna. Mások vidáman viselték a maszkokat, és természetesen nem hiányozhattak a plüssmackók sem a vidám hangulatú rendezvényről, ahol minden kisgyermek megtalálhatta a neki tetsző elfoglaltságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában