Eredményesek

2023.02.23. 15:12

Fókuszban a fenntarthatóság a győri Széchenyi István Egyetemen

A fenntarthatóság és a körforgásos gazdálkodás állt a legutóbbi hallgatói innovációs projektek középpontjában a győri Széchenyi István Egyetemen. A fiatalok négy valós vállalati, illetve szervezeti problémára kínáltak újszerű megoldásokat, szerepelt közöttük az Otto Fuchs Hungary Kft. is.

Sugár Gabi

A hallgatói javaslatok is segítik a győri jégcsarnok energiahatékonyságának növelését.

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Fotó: Fotó: Májer Csaba József

A Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campus Kompetenciaközpontjának gondozásában működő Hallgatói Innovációs Projekt (HIP) program 2019-ben indult. Ennek során a különböző szakokról érkező hallgatók, 4-5 fős multidiszciplináris csapatokba szerveződve dolgoznak együtt partnervállalatok és -szervezetek által kitűzött fejlesztési feladatokon, mentoroktatók segítségével. 

A programhoz az indulás óta több mint harminc együttműködő cég, intézmény és csaknem kétszáz hallgató csatlakozott. A legutóbbi kiírás fókuszában a körforgásos gazdaság, energiagazdálkodás, hulladékgazdálkodás, tágabban értelmezve a fenntarthatóság állt. 

– Az Alkalmazott Fenntarthatóság Tanszék vezetésével zajlik a »Térségi hulladék szemléletformálási és innovációs mintaprojekt«, amelynek célja a térségi hulladékgazdálkodáshoz kapcsolódó szemléletformálás. Ez adta az apropót az előző félévi pályázatok témájának, ami az előttünk álló szemeszter kiírásában is a fókuszban marad – fejtette ki dr. Torma András tanszékvezető. 

Hozzátette, a hallgatói projektek most lezárult körében négy csapat vett részt, akik a Győri ETO Hockey Club „zöld jégpálya – zöld klub”, a Wahl Hungária Kft. „hulladékgazdálkodás”, az Otto Fuchs Hungary Kft. „Gurulj munkába!”, valamint a dunaszentpáli önkormányzat „kistelepülések zöldhulladék-kezelési problémái” elnevezésű projektjeit dolgozták ki. 

– A fiatalok nemcsak jelentős elméleti tudásról, de kiváló gyakorlati feladatmegoldó képességről és csapatmunkáról is tanúbizonyságot tettek. Az egyik csapat például a projektet adó cég hulladékkezelési térképének elkészítésében segített, vagyis abban, hogy hol, milyen hulladék keletkezik, ezeket hogyan gyűjtsék és hasznosítsák hatékonyan. A hallgatók egy új hulladékgazdálkodási koncepció alapjait tették le, amely a hatékonyság mellett a fenntarthatósághoz, azon belül pedig a körforgásos megoldások megvalósításához is hozzájárul – mondta.

Dr. Torma András azzal zárta, hogy a HIP-programban részt vevő valamennyi csapat nagyszerűen teljesített, büszkék lehetnek a Széchenyi-egyetemen megszerzett tudásukra, gyakorlati tapasztalatszerzésük pedig a munkaerőpiacon is sokat érhet majd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában