Fantáziavilág

2023.02.19. 07:31

„Egy program mindenek felett!” - Középföldén jártak a tatabányai családok az Agorában

Hogyan lehet megismerni a hobbitot? – egyebek mellett ezt is megtudhattuk a Vértes Agorája szombati családi napján, amelyen meseszerű lények vették birtokba a kultúrintézmény minden szegletét. A válasz: alacsony és legalább kétszer reggelizik.

Wágner Zsanett

A Tolkien rajongók közül sokan éltek a lehetőséggel: összeálltak egy fotó erejéig az orkokkal, hobbitokkal

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Alig ütött délután kettőt az óra, gyermekek tucatjai várták, hogy kinyíljanak a kapuk és beléphessenek Középföldére. Orkok álltak sorfalat a bejáratnál, ami tiszteletadás és hangulatfokozás szempontjából is kiváló ötletnek bizonyult. Miként az is, hogy az ijesztő külsejű gonosz lények az első csoportos belépés után tovább álljanak és a tömeg közé vegyülve igyekezzenek mindenki tudtára adni: ez itt bizony az ő földjük. Mordor várát féltve őrzik és ha kell, harcba szállnak mindenkivel, aki veszélyt jelent Sauron birodalmának központjában.

Annak sem kellett csalódnia, aki kevésbé ismeri az angol író, J. R. R. Tolkien fantáziavilágát, mert minden adott volt a szórakozáshoz és a felhőtlen kikapcsolódáshoz. A program egyik üde színfoltja volt a kvízjáték és annak alapvető kérdései. Például hogy, milyen szó jut eszünkbe A Gyűrűk Ura sorozatból.

A tömeg egyként skandálta a megfejtést, a gyűrűt, ami legjobban hirdeti Tolkien munkásságát és ami által igazán kerek lesz a történet.
Az ötletgazdákat dicséri, hogy jól használták a kultúrintézmény adottságait és némi túlzással ugyan, de minden egyes négyzetcentimétert átalakítottak.

Így nemesült a Tatabányai Múzeum néhány órára unikornis-seregszemle helyszínévé. Az egyik terem kiválóan alkalmas volt a törppróbának, és megelevenedett az erdei íjászat is. A rendezvényhez a Magyar Tolkien Társaság is csatlakozott, jóvoltukból Törp- és Tündeírás, társasjáték, QR-kód olvasás és varázslatos díszletek vártak kicsit és nagyot.

Az emeleten ügyességi játékok kaptak főszerepet: a folyosó hobbitjátszótérré alakult, de kalandokkal teli nyomozás is szerepelt a programok között. Végezetül Fodor Elvira Lindoni hangfürdőjén lehetőség volt elcsendesedni és átgondolni mindazt, kinek milyen élményekben volt része aznap. Ottjártunkkor láttuk: a sok-sok pontgyűjtő füzet idejekorán megtelt, ami kitűnő bizonyítéka volt a családok minőségi időtöltésének és a program sikeres fogadtatásának egyaránt.

Bizonyára sokan egyetértenek a nyolcéves tatabányai kisfiúval, Bencével, aki úgy foglalta össze a történteket: „Ez a program pont olyan, mint a gyűrű. Egy mindenek felett!”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában