Ellenőrzés

2023.02.23. 14:00

Bejárás az Öreg-tavon: folyamatosan figyelni kell a tóparti fákat

Fabejárást tartottak a napokban Tatán, az Öreg-tó partjának Új Kajakházhoz közeli szakaszán. Itt dőlt ki nemrég egy fűzfa, amiről a Kemma.hu is beszámolt. A fabejárásra a portálunk is elkísérte a szakembereket.

Goletz-Deák Viktória

Az Öreg-tó partjánál ellenőrizték a fákat

Forrás: 24 Óra

Fotó: Goletz-Deák Viktória

Az Öreg-tó partján, az Új Kajakházhoz közel, a kis körforgalomnál áll egy rossz állapotban levő öreg fűzfa. Itt találkozott a fabejárásra érkező csapat: Rigó Balázs, Tata alpolgármestere, Csicsai Frigyes, a város főkertésze, és dr. Szerencsi Richárd, a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. cégvezetője. Hozzájuk csatlakozott a Kemma.hu újságírója is, hogy közösen térképezzék fel a környék fáinak az állapotát.

A főkertész elmondta, hogy amikor a tóparton álló fákat ültették, még nem terveztek hosszútávon előre. Főleg, az abban az időben legkedveltebb fafajtákból ültettek a partra.

– Ahogy nézem a tópartra két ütemben ültették a fűzfákat. Az öregebbek 60-70 évesek lehetnek, a fiatalabbak pedig 30-50 évesek. Ez azt jelenti, hogy az első ütemben elültetett fák élettartalma a végéhez közeledik. A puhafájú fűz élettartalma ugyanis 50-100 év. Ez azt jelenti, hogy a természetben, gondozás, beavatkozás nélkül ennyi ideig állnak. Ahogy közelednek a végük felé folyamatosan törnek le róluk a nagyobb ágak, esetleg kettétörik a törzsük, vagy a gyökereik adják fel a küzdelmet és nem tudják már a fa súlyát megtartani, vagyis kidőlnek – magyarázta Csicsai Frigyes, a kiszáradt, öreg fűzfa törzsét mutatva. A fa annyira kiszáradt, hogy kézzel le lehet fejteni a kérgét, alatta hatalmas lukak, törések szabdalják a belsejét. A gomba és a rovarok is kikezdték a fát, aminek egy felsőbb ága is már megrepedt. A főkertész hozzátette: ez egy teljesen normális folyamat, azonban a város közepén ezt nem szabad így hagyni.

– Nagyon sok dolgot mérlegelnünk kell egy sérült, beteg fa esetében. Természetesen, ha lehetőség van rá első körben szeretnénk megvédeni a fát, például a törött ágak lemetszésével. Azonban vannak olyan fafajták, amelyek idősebb példányai rosszul regenerálódnak a visszametszés után. Ilyen a Kanadai nyár és az Ezüst juhar is. Bár a csonkból lehet, hogy kinőne egy újabb hajtás, de ez annyira megviseli a fát, hogy elkezd korhadni, majd szétreped. Ilyenkor mérlegelnünk kell, hogy érdemes-e még 1-2 évre meghosszabbítanunk a fa életét, vagy inkább a pótlására keressünk lehetőséget - magyarázta a főkertész.

Komoly baleseteket is okozhatnak a rossz állapotú fák
Komoly baleseteket is okozhatnak a rossz állapotú fák
Fotós: Goletz-Deák Viktória / Forrás: 24 Óra

A fűzfa jól bírja a metszést, azonban a szóban forgó fának a törzse is ki van száradva. Ez pedig kevés lehetőséget ad annak megmentésére. Feltehetően rövid időn belül a törzs ketté fog törni, ennek már most is látszanak a nyomai. Ha pedig a több tonnás fa eltörik komoly balesetet is okozhat.

- Ezzel a fával most az a feladatunk, hogy folyamatosan figyeljük az állapotát. Ha pedig szükséges, akkor beavatkozással megelőzzük az esetleges baleseteket, majd gondoskodjunk a pótlásáról - mondta a főkertész, aki a közeli, fiatalabb fűzfán is talált sérüléseket.

Annak a példánynak az ágain látszanak a kiszáradás nyomai. Már több vastagabb, a vízmeder fölé nyúló ág be is repedt. Ezt feltehetően meg lehet menteni az eltört ág teljes visszametszésével. Erre azért is van szükség, mert az alatta levő, egyébként egészséges ágakat is vinné magával. Illetve a vízen tartózkodó, kajakosok, hajósok is megsérülhetnek.

De nemcsak a fűzfákra kell figyelni a tóparton. Az új kajakház közelében lévő kínai nyárfák gyökerei a járdát nyomják fel. A fák a 80-as évek kedvelt fajtája volt, sok példányt ültettek a panelházak közelébe. A parton azonban nem túl jó választás, a szép nagy koronáját folyamatosan vissza kell metszeni, az ágakon így is látszik már a száradás. Ezeket a fákat is folyamatosan figyelemmel kell tartani. A főkertész szerint, ha teljesen feltöredezik a járda, akkor már muszáj lesz beavatkozniuk.

Rigó Balázs, Tata alpolgármestere elmondta, hogy a fák pótlásánál több szempontot is figyelembe kell venni.
– Egyrészt fontos, hogy ne csak pár évre előre gondolkodjunk, hanem legalább a fa élettartalmáig tervezzünk. Ilyenkor nemcsak a főkertész úr által említett szakmai szempontokat, például a gyökérzet jellemzőit, az időjárási és környezeti körülményeket kell figyelembe vennünk, de arra is gondolnunk kell, hogy milyen módon érinti ez az épített környezetet, az épületeket, a járdákat, az Öreg-tó esetében a tó medrének támfalát. Ezek mellett arra is ügyelnünk kell, hogy az adott fa a kialakult tájképi, városképi környezetbe is illeszkedjen - sorolta a szempontokat az alpolgármester.

Tata főkertésze hozzátette, hogy gondolkodhatnak keményfában is, aminek hosszabb az élettartalma. Ezek azonban lassabban nőnek, később adnak szép, nagy, hűsítő és látványos lombkoronát. De ültethetnek újra akár puha, gyorsan nővő fűzfákat is a mostaniak helyére. Akkor azonban el kell fogadni, hogy azokat folyamatosan meg kell újítani, pótolni.

Mindenki figyelje
Tata vezetősége azt kéri mindenkitől, hogy ha sérült fát talál, akkor arról értesítse a hivatalt. Ezt már könnyen megteheti akár a város applikációján keresztül is. 
– A Városgazda munkatársai és a szakemberek is folyamatosan figyelik a fákat. Azonban mindent ők sem vehetnek észre. Ezért azt kérjük, hogy ha látnak fasérülést, arról készítsenek fotót a könnyebb beazonosításért és küldjék el a hivatalnak - kérte mindenkitől Csicsai Frigyes. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában