Szomorú, fűz

2023.01.30. 11:28

Kivágták a fát, amiért egész Tata aggódott

Egy fűzfa kifordult a földből és megborult az Öreg-tó partján. Korábban is balesetveszélyt okozott. Most kivágták.

Kemma.hu

Nem lehetett megmenteni, de ez a fűzek sorsa

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sz. I.

Mint arról korábban beszámoltunk, a város értékeit féltők azonnal hangot adtak aggodalmaiknak, amikor Tatán kifordult a földből és eldőlt egy fűzfa. A Kastély térnél a fűz szinte ugyanúgy feküdt az Öreg-tó fölé hajolva, mint a Cseke ikonikus „lebegő” platánja, amely 2022-ben az év fája lett.

A fűz gyökerei kiemelkednek a földből. Csicsai Frigyes, Tata főkertésze elárulta, hogy a fűzfák sajátossága ez, hogy törnek és borulnak. Vízparti növényként éppen így szaporodnak. Mint mondta, a fűzfáknak nincsen főgyökerük, nincsen akkora stabilitásuk, mint egy platánnak.

Ezek a puhafák jól tűrik a magas vízállást, de nem hosszú életűek. Természetes jelenség, hogy kidőlnek vagy leszakad az águk. Arra a kérdésre, hogy a megdőlt fűznek miért volt korábban megvágva egy gyökere, Csicsai Frigyes elmondta, hogy az oldalgyökeret azért kellett megvágni, mert a fa felnyomta a tóparti járdát és balesetveszélyessé tette azt.

A fának mostanra már csak a csonkja maradt, a hétvégén kivágták. De, mint azt a város főkertésze megnyugtatásul elmondta, a helyére legalább egy új fa kerül majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában