Hagyományt teremtettek

2023.02.19. 15:01

A Bányász Fúvószenekar különleges, farsangi koncertet adott a Puskinban

Farsangi koncertre invitálta a Tatabányai Bányász Fúvós­zenekar a zeneszeretőket. A Puskin Művelődési Házban sokan voltak kíváncsiak a nagy múltú együttes fellépésére.

Sugár Gabi

Sokan voltak kíváncsiak az együttesre a Puskinban

Forrás: beküldött

Hagyományteremtő szándékkal szerveztek farsangi koncertet Bánhidán. A szervezők szeretnék, ha nem csak decemberben, a Borbála-napi hangversenyen találkozhatnának a zenekedvelőkkel a Puskinban, ezért indították el farsangi koncertsorozatukat is. 

Lendületes indulóval kezdődött a program, az együttest Soltész Kálmán karmester, zenekarvezető irányította. Az együttes élére ezt követően Solecki Szilárd állt, aki egy újabb marsot dirigált. Az amerikai kontinensre invitálták ezután a vendégeket, és két kiváló filmzene csendült fel.

Könnyedebb műfaj következett ezután, és a Muppet Show zenéje mellett Disney-rajzfilmek zenéit hallhatták a résztvevők, majd színre lépett A rózsaszín párduc, dübörgött A Mennydörgő. A Nagyszerű filmes kalandok címet viselő összeállításában a Star Wars, a Jurassic Park és az E. T. című sikerfilmek zenei témáit ismerhették fel a vendégek. Majd átlibbentek a zene szárnyán Európába: elhangzott a Három cseh népdal címet viselő mű, ezt követően egy csokorra való polka következett.

Tatabányai Bányász Fúvós­zenekar
A csaknem százhúsz éves együttes tagjai ma, középen Soltész Kálmán karmester, zenekarvezető 
Forrás: beküldött

Zárásként egy ismert Beatles-dalt hallhattak, majd ráadásként a Radetzky-indulót játszották el. A zeneszámok közötti szünetekben információk hangzottak el a Bányász Fúvószenekarról.

A zenekari múlt

Tatabánya egyik legrégebbi együttese 1905-ben alakult. A Riedl Vencel vezetésével, a Hatos Honvéd Gyalogezred tagjaiból megalakuló első zenekar szimfonikus- és fúvószenekarként is működött, ugyanis vonós tagjai fúvós hangszeren is játszottak. Az együttes később vált ketté, Magyar József vezetésével 1947-ben létrejött egy Ifjúsági Zenekar, majd 1955-ben a Tatabányai Bányász Fúvószenekar.
A zenekar vezetője 1978 és 2000 között Farkas Tamás volt, akinek az irányítása alatt nyerte el a csoport a „koncert fúvószenekari” minősítést, és az első külföldi utazások is az ő munkásságához köthetők. Soltész Kálmán 2001-ben vette át a karmesteri pálcát. Két évvel később indították el a Borbála-napi hangversenyeket, és közben az együttes Tatabánya rendezvényeinek állandó résztvevője lett, a városon kívüli felkéréseknek is eleget tesz. 

Az együttes szakmai munkáját kitüntetésekkel is díjazták. Két évvel ezelőtt a bányásznapi központi ünnepségen a Tatabányai Bányász Fúvószenekar és karmestere művészeti nívódíjat vehetett át. Jártak többször Németországban, Franciaországban, Szlovákiában. 

A tatabányai bányászat hanyatlása és megszűnése a zenekarra is kihatott, hiszen legfőbb mecénását veszítette el. De szerencsére kiváló együttműködést alakítottak ki a Tatabánya-Bánhidai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzattal, akik próbahelyiséget biztosítanak, tatabánya önkormányzata pedig anyagilag támogatja az együttest. A Bánhidai Kisfúvósok és Bányász Fúvószenekar Alapítvány a szervezési munkákban, pályázatokban, elszámolásokban nyújt szakmai segítséget.

Tavaly megújult az alapítvány: a kuratórium elnöke Soltész Kálmán lett, Vasas Mihály mellett pedig Solecki Szilárd, a tatai Menner Bernát Alapfokú Művészeti Iskola klarinéttanára vállalt feladatot új kuratóriumi tagként a zenekar életében. Bővült a repertoár és a hangszerpark, a kottatár is. Az ismertetőben elhangzott: a régi bányász zenekari tagok közül már csak hárman maradtak, ezért fiatal zenészeket hívtak az együttesbe. Az új tagok egyenruhájára a közelmúltban kaptak támogatást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában