Megfigyelés

2023.01.31. 11:13

Turistákat csalogat Tatára, de a tűzijáték elől nem véd a vadlúdkamera

A mögöttünk hagyott őszi, téli szezonban már hatodik alkalommal figyelték meg a tatai Öreg-tó élővilágát a vadlúd-webkamerán keresztül. A felvételek különleges madarakat és vízhez kötődő élőlényeket is rögzítettek.

G. D. V.

A vadlúdmozi sok érdekességet mutat meg, itt éppen egy vörösnyakú ludat

Forrás: beküldött

Az Öreg-tó medrében immár hatodik éve helyezték ki a vadlúd webkamerát tavaly novemberben. Csonka Péter, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület titkára elmondta, hogy első három alkalommal a keleti partszegélyen, az Építők parkja felőli oldalon helyezték el a kamerát, azonban a távoli képeken nehezen voltak felismerhetők, beazonosíthatók a madarak. Ezért kerestek új helyszínt.

– Az elmúlt három évben már bevisszük a kamerát a tómederbe. A csónak az idén is mintegy 300 méterre volt az Által-ér torkolattól. A kamera napelemmel működött és 24 órán keresztül tárolta a felvételeket, amit ebben az időszakban vissza is lehetett nézni. Ha például kitettük a közösségi oldalunkra, hogy reggel 8 óra 25 perckor egy rétisas megfogott egy sérült nagy liliket és elfogyasztotta, akkor azt egy napon belül vissza tudták keresni, nézni az érdeklődők is – magyarázta a kamera működését a természetvédelmi szakember.

Vadlúd tata webkamera
Ritka példányok is felbukkannak a felvételeken. Ezen például egy apácalúd és egy vörösnyakú lúd bukkan fel
Forrás: beküldött

Csonka Péter elmondta, hogy a kamerának több szerepe is van. Egyrészt a szakma részére nagyon jó lehetőség, hogy adatokat gyűjtsenek a fajokról, azok viselkedéséről, mozgásáról. Ha a madarak elég közel mennek a kamerához, akár a jelölőgyűrűt is le lehet olvasni. 

De megfigyelhetik a madarakat érő zavaró tényezőket is: a turisták, halászok jelenlétét, a szárnyasok tűzijátékra való reakcióit. De a kamera rögzíti az egyéb, vizes élőhelyekhez kötődő állatokat is: a hódok, vidrák és rókák mozgását. Másrészről egy jó turista csalogató is a kamera.

A Tatai Vadlúd Sokadalom előtt felhívjuk az emberek figyelmét, hogy figyeljék a honlapon a kamera élő közvetítését. 

– Több ezer ember érkezik úgy Tatára, hogy előtte a webkamera felvételeit nézte, és döntött úgy, hogy élőben is meg akarja figyelni a ludak napi mozgalmát. Ráadásul a látogatók a honlapon rengeteg többletinformációt is találnak a már tavon élő madarakról. Van ott a friss egyedszámra vonatkozó adat is, ami megmutatja, hogy adott napon hány vadlúd tartózkodik a területen – sorolta a kamera előnyeit az egyesület titkára.

Vadlúd tata webkamera
Közelről is jól megfigyelhetők a madarak, mint ez a kis lilik
Forrás: beküldött

A webkamerához egy játék is kapcsolódik. A fotelmadarász versenyen állóképet kell készíteni a videó 1-1 érdekes vagy különleges képkockájáról. Ez lehet egy szép naplemente, a madarak érkezése vagy távozása a vízről, az a mozzanat, mikor egy ember bemegy a mederbe, megriasztva a madarakat, de akár valami más, ritkán látott esemény is.

Csonka Péter elárulta, hogy a jó felvételek sikere függ az Öreg-tó vízszintjétől is. Ideális vízszint esetén a madarak a kamera környezetében mozognak, viszont ha túl alacsony vagy magas a vízszint, úgy a megfigyelési távolság változik.

A legjobb, ha valami ritka madárfajt rögzít a kamera: például volt, hogy egyszerre 16 vörösnyakú vadlúd is látszott.

− A kamera képen keresztül is tudjuk figyelni a madarakat, nem kell kint lennünk folyamatosan teleszkóppal. Ebben a szezonban például közel tucatszor is láttunk fokozottan védett kis liliket, esetenként 2-3 példány is volt a képen − hozta szóba a ritka felvételeket a madarász.

A szakértő szerint az Öreg-tó őszi, téli élővilága egy olyan kiaknázatlan turisztikai látványosság, amiért több ezren is érkezhetnek a városba a természetvédelmi rendezvényükön kívül.

− Szeretnénk hangsúlyozni, hogy nagyon sokan az Öreg-tóért látogatják a várost. Ők hajlandók hosszabb időt eltölteni Tatán. A Tatai Vadlúd Sokadalom fel- és levezetéseként négy hétvégén szervezünk ingyenes vadlúd megfigyeléseket hajnalban és a naplementében. Az előre meghirdetett hétvégi alkalmakra 20-50 érdeklődő érkezik − árulta el a szakértő, hozzátéve, a mögöttünk hagyott időszakban 12 túrán 301-en vettek részt. Döntő többségük nem tatai vagy környékbeli. 

− Felmérjük, hogy ki honnan érkezik, és meddig marad a városban. Azonban így, hogy a karácsonytól tartó, szilveszterre kicsúcsosodó tűzijátékozással elüldözték a madarakat, a vadludak miatt érkező turisták sem fognak Tatára látogatni − vélekedett Csonka Péter, aki szerint novembertől február végéig meg lehetne hosszabbítani a turistaszezont, ha közös erővel és szándékkal az Öreg-tavon tudnánk tartani a madarakat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában