Szakcikkpályázat

2023.01.07. 10:14

Szakmai díjat kapott a Pilisi Parkerdő erdőmérnöke

Szabó Ádám termőhelyeket hasonlított össze az erdészeti szaklapnak írt munkájában. Szakcikke hozta neki az elismerést.

W. P.

Változatos szakterületeket fedtek le a munkák

Forrás: Pilisi Parkerdő

Az Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Lapok Szerkesztősége és Szerkesztőbizottsága a 2020. év sikerét követően, két év elteltével, a folyóirat első megjelenésének jubileumi, 160. évében, 2022 elején is meghirdette a tágabban értelmezett erdészettudomány, az erdőgazdálkodási gyakorlat, illetve az erdőhöz köthető biológiai, ökológiai és műszaki tudományterületek fiatal szakembereinek művelői körében kiírt szakcikkpályázatát. A pályázat meghirdetésével – többek között – kifejezetten a fiatal szerzőket kívánta megnyerni a Lapokban való publikálásra – az erdész szakmából és azon kívülről is.

A pályaművek bírálata november végén lezárult, így a közelmúltban a 160 éves Erdészeti Lapok jubileumi, ünnepi rendezvényére meghívást elfogadott, kiemelt díjazottak személyesen vehették át az okleveleiket és a díjaikat. A díjazottak között volt Szabó Ádám erdőmérnök, a Pilisi Parkerdő Bajnai Erdészetének műszaki vezetője is. 

A cikkpályázatra előzetesen 49 pályázó regisztrált. A pályázati kiírásban részletezett 3 pályázati korkategóriában, a július végéig meghosszabbított leadási határidőig, összesen 25 pályamunka érkezett be a szerkesztőségbe, amelyek igen változatos szakterületeket fedtek le. A beérkezett pályázatokat névtelenné tették, egyéni azonosítási kódokkal látták el, melyek feloldását a pályázat titkári feladatait is ellátó Erdészeti Lapok főszerkesztője ismerte egyedül, aki a pályaművek értékelési folyamatában nem vett részt. 

A pályázatok értékelésére egy külön bírálóbizottság alakult, melynek elnöki tisztét dr. Csóka György címzetes egyetemi tanár, a SOE ERTI Erdővédelmi Osztályának osztályvezetője, az Erdészeti Lapok szerkesztőbizottsági tagja töltötte be. A bírálóbizottság az egyes bírálatokhoz részletes útmutatót és pontozólapot dolgozott ki, melyet minden egyes felkért bíráló egységesen használt a véleményezések során. A bírálói felkérések során az összeférhetetlenséget is figyelembe vették. Szabó Ádám Az erdőtipológiai módszerek és a talajszelvény alapján végzett termőhely értékelés összehasonlítása címmel írta meg munkáját. A Pilisi Parkerdő munkatársának írásában termőhelyeket hasonlított össze.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában