Gyógyszerhiány

2023.01.17. 16:26

Kiverte a biztosítékot a sztárdiéta Komárom-Esztergomban is: olvasóink panaszkodnak

Az injekciók hiánycikkek a patikákban, csak hosszas utánajárással lehet beszerezni őket.

Kemma.hu

Cukorbetegség, inzulin

Forrás: Shutterstock

Fotó: Monkey Business Images

Egyre többen panaszkodnak, hogy nem lehet hozzájutni a cukorbetegeknek felírt liraglutid, vagy szemaglutid hatóanyagot tartalmazó szerekhez. Mint arról korábban beszámoltunk: ezekkel az injekciókkal állítólag fogyni is lehet, és ezért országos hiánycikk lett. Így a valódi betegek nem tudnak hozzájutni. 

Vényköteles a gyógyszer - mégis veszik, mint a cukrot

A Kemma.hu megkérdezett egy megyei gyógyszerészt, hogy miként lehet hozzájutni a szóban forgó injekciókhoz.

A szakember elmondta, hogy mindegyik termék vényköteles, vagyis csak szakorvos által felírt recepttel válthatók ki. Az egészségügyi dolgozóknak azonban vény nélkül is kiadhatók. Hozzátette: nem regionálisan hiányzik a patikákból a szer, ugyanakkor valóban sok helyen lép fel időnként készlethiány. Ezért a betegek sokszor csak nehézkes utánajárásokkal jutnak a számukra életmentő gyógyszerhez.

A megyeszékhely egyik legnagyobb patikájában is látogatást tettünk, hogy vajon ott kaphatók-e az injekciók. Ottjártunkkor kiderül: most pont hiánycikk, és egyelőre nem tudni, hogy mikor lesz újra készleten. 

A Világgazdaság cikkéből kiderül, hogy nem csak hazánkat érinti a sztárdiéta miatti gyógyszerhiány. Már az Egyesült Államokban és Franciaországban is intézkedtek a készlethiány miatt. Illetve felhívták a figyelmet az injekciók által okozott mellékhatásokra is. A cikk szerint az év második felében újra elérhetőek lesznek a gyógyszerek

Olvasóink is panaszkodnak

Esztergomi olvasónk, Erika a Kemma.hu-nak elmondta, hogy hét éve diagnosztizáltak nála 2-es típusú diabéteszt. Felmerült nála, hogy inzulint kellene adagolnia magának. De a napi több szúrást szerette volna elkerülni. Ezért a dialektológus felajánlotta, hogy próbálják meg az Ozempic-et.

− Ezt csak hetente egyszer kell szúrni, másfél éve kezdtem el használni és szépen le is vitte a cukromat 10 alá. Azonban három hete már nem tudom beszerezni. Fel is ugrott a cukrom azonnal, ma reggel 12,7-et mértem − mesélte Erika, aki elárulta, hogy mióta az ozenpic-et használta fogyott 6 kilót, de mellette a cukrot is hanyagolja.

− Nem ismerek olyan cukorbeteget, aki drasztikusan fogyott volna az injekció használata óta - szögezte le az esztergomi nő.

Erika hozzátette, hogy az inzulin ingyenes, de naponta 3-5 alkalommal is kell szúrni. Az Ozenpic havi adagja 10 ezer forint, de csak hetente kell beadni. Az ehhez hasonló szer a Saxenda viszont már 32 ezer forintért kapható a patikákban és naponta egyszer kell használni. Egyébként már ez is hiánycikk. 

− Egy ismerősünknek Budapesten 2 hete még sikerült vennie, azóta viszont sehol sem találnak. Nekem azt mondta az orvosom, hogy a patikák váró listára teszik fel az embereket, és értesítik, ha van injekció. Ha sokáig nem tudom beszerezni muszáj lesz ráállnom az inzulinra - mondta szomorúan Erika.

A Kemma.hu Facebook-oldalán is többen írták, hogy nem jutnak hozzá az injekciókhoz. Egyik olvasónk elmondása szerint november vége óta keresi a gyógyszert, és hiába van nála recept, nem tudja beszerezni. Van, aki sok-sok telefonálgatás és utánajárás után sem járt sokszor sikerrel, egy cukorbeteg hozzászóló pedig, aki inzulin helyett kapta a gyógyszert, most úgyszintén nagyon hiányolja. 

Emellett olyan sok olyan olvasónk is van, aki tudni véli, hogy megszüntették a gyártását, ezért a felesége is gyógyszert kap helyette. Sokan teszik fel a kérdést, hogy hogyan juthatnak hozzá a vényköteles injekciókhoz a fogyni vágyók? Az egyik hozzászóló szerint magánrendelőkben nyílik lehetőség az injekció felírására. Sokak véleménye szerint szigorú előírások alapján írhatná csak fel az orvos az injekciót, míg mások szerint szigorúan büntetni kellene azokat, akik csupán a fogyás reményében veszik magukhoz a készítményt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában