Energiahatékonyság

2023.01.08. 18:42

Nincs tömeges érdeklődés az energetikai korszerűsítés iránt

A háztartások több mint fele az energiafogyasztás racionalizálásával, míg 41 százalékuk felújítással csökkentené a költségeit – derül ki a Magyar Bankholding megbízásából készült reprezentatív kutatásból. Beruházás esetén az sem mindegy, hogy mi a korszerűsítés sorrendje.

Walczer Patrik

A megemelkedett energiaköltségeket csökkenthetjük házunk szigetelésével is

Forrás: Szabad Föld

Fotó: Németh András Péter

A jelenlegi gazdasági helyzet válaszút elé állítja az ingatlantulajdonosokat, akik jellemzően kétféleképpen döntenek. Az egyik tábor képviselői szorosabbra húzzák a nadrágszíjat, és az idei télen pár fokkal lejjebb csavarják a termosztátot, emellett pedig rétegesebben öltözve próbálják átvészelni a kevésbé komfortosabb hőmérsékletet. Hozzátartozik az is, hogy hajlandók kicserélni a kevésbé energiatakarékos izzókat, vagy pusztán rövidebb ideig használják az elektromos berendezéseket. 

A második csoport nemes egyszerűséggel a korszerűsítésben hisz. Az MTI-hez eljuttatott kutatási eredményekből kiderül, hogy a megkérdezettek 41 százaléka tervez felújítást annak érdekében, hogy lefaragják a rezsiköltségek jelentős hányadát, sőt a válaszolók 24 százaléka akár még hitelt is felvenne erre a célra. 

Hatékonyság
Az Országos Tanúsító Központ oldaláról megtudhatjuk, hogy a magyarországi ingatlanok milyen energetikai besorolásúak. Például a „JJ – kiemelkedően rossz” tanúsítványú házak rendkívül pazarolják az energiát. A 2000-es években felhúzott épületek többsége az „FF – átlagos” kategóriába esik, nem mondhatók jó energiahatékonyságúnak. Családi házak esetében felújítással sokat lehet javítani a besoroláson, társasházaknál kisebb a mozgástér. Száfián István szerint ezért is fontos, hogy a jövőben is legyenek a több lakásból álló épületek számára pályázati lehetőségek. 

Megtudhattuk, hogy a válaszolók leginkább az ingatlanjaik hőmegtartó képességét szeretnék fejleszteni. E cél érdekében 50 százalékuk a régi nyílászárók helyett új, például háromrétegű üveggel ellátott ablakokat szereltetne be, 43 százalékuk pedig hőszigeteléssel orvosolná a problémát. Energiatakarékos gépek, eszközök mellett már jóval kevesebben döntenek. 

Száfián István tatabányai építőipari vállalkozó azt tapasztalja, hogy egyelőre nincsen tömeges érdeklődés az energetikai korszerűsítések iránt, de egy-két megkeresést már kaptak. Elmondása szerint eddig sokan a napelemben látták a megoldást, de az októberi kormánydöntés miatt megtorpant a házi kiserőművek felfelé ívelő piaca. Azt is látni kell, hogy sokan még spórolásra és kivárásra játszanak, és csak az első, magas összegű számla megérkezését követően veszik számba a lehetőségeket. 

A szakemberek általánosan a hőszigetelést tartják a legfontosabbnak, hiszen a külső homlokzat beburkolásával csökkenhetnek a belső terek hőingadozásai és megszűnhetnek a hőhidak. A szakszerűtlen kivitelezés javítása nehézkes, ezért érdemes a munkát hozzáértő személyre bízni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában