Támogatás

2023.01.08. 16:02

Néhány napon belül már pályázhatnak a vármegye kisüzletei a támogatásra

Január 12-én eldördül a startpisztoly, a kisboltok benyújthatják pályázatukat támogatásra a Magyar Falu Program keretében. A következőkben felelevenítjük a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket november közepén megyénkben, Ácsteszéren ismertetett országosan először Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, valamint Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője.

Várvizi Tamás

A támogatási kérelmek benyújtására január 12-e és 31-e között van lehetőség

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Mint a falusi kisboltok támogatásáról szóló honlapon (palyaz.hu) olvasható, a Magyar Falu Program kiemelt célja a kistelepülések hátrányainak enyhítése, így többek között az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, illetve olyan fejlesztések megvalósítása, amelyek vonzóvá teszik az ott élők, illetve a letelepedni szándékozók számára ezen településeket. 

Feltételek
Gyopáros Alpár és Czunyiné dr. Bertalan Judit ősszel Ácsteszéren beszélt a pályázati lehetőségről. Mint Gyopáros Alpár elmondta, az elnyert összegek munkabérekre, közterhekre, az üzlet helyét biztosító ingatlan bérleti díjára, rezsiköltségekre, karbantartási és áruszállítási költségekre számolhatók el. A támogatási kérelmek benyújtására január 12. és január 31. között van lehetőség, döntés 60 napon belül várható. Sikeres pályázat esetén a pályázónak vállalnia kell, hogy a támogatással érintett kistelepülési üzletet a támogatás folyósításától számított 12 hónapon keresztül üzemelteti. 

2021-ben egyébként már megjelent az ehhez hasonló, nagy sikerű Falusi kisbolt pályázat, ahol több mint 50 milliárdos keretösszeggel lehetett kisbolt létrehozására vagy üzemeltetésére pályázni az ország 1450 településén. A felhívásban azok a 2000 fő alatti kistelepülésen üzletet üzemeltető gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók vagy szövetkezetek részesültek akár 70 millió forintos támogatásban, amelynek fő tevékenysége az élelmiszer jellegű bolti vegyes kereskedelem. 

A mostani pályázatban olyan gazdasági társaság, egyéni vállalkozó, szövetkezet, vagy települési önkormányzat, amely 2000 fő, vagy ez alatti lakosságszámú kistelepülésen kiskereskedelmi tevékenység keretében napi fogyasztási cikket értékesítő üzletet üzemeltet, és a támogatási igény benyújtását megelőző 6 hónapban a legtöbb bevétel, de legalább bevételnek több, mint fele az élelmiszer jellegű bolti vegyes kereskedelemből származott. Emellett olyan gazdasági társaság, egyéni vállalkozó, szövetkezet is pályázhat, amely a Gazdaság-Újraindítási Akcióterv keretében fejlesztési támogatásban részesült, a támogatással érintett üzletre vonatkozóan. 

A Falusi kisbolt pályázat keretösszege 3 milliárd forint. A támogatás saját forrás nélkül, egy összegben folyósított 100 százalékos támogatási előlegként, vissza nem térítendő támogatásként biztosított. A program keretein belül 1 millió – 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető. 

Fotó: Novotni Ákos

A program keretein belül 1–3 millió forint támogatás igényelhető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában