Fokozottan védett

2023.01.06. 21:50

Íme az év hala, amely a Duna vizében fejlődött

A lápi póc nyerte a Magyar Haltani Társaság által indított szavazást, így az év hala lett. 5805 szavazat érkezett, ez alapján alakult ki a végeredmény.

K. D.

A lápi póc őshonos és bennszülött halunk

Forrás: Magyar Haltani Társaság

A harmadik helyen a selymes durbincs végzett, megszerezve a szavazatok 12 százalékát. A lassú folyószakaszokat és az állóvizeket kedvelő sügérre a szavazók 38 százaléka voksolt, így második lett. Az első helyet, 50 százalékot picivel meghaladó abszolút többséggel, a magyar Vörös könyvben is szereplő, fokozottan védett lápi póc szerezte meg. 

A maximum 8–10 centiméteres testhosszt elérő lápi póc őshonos és bennszülött halunk, amely itt alakult ki a Duna vízrendszerében. A Kárpát-medencén kívül csak a Duna alsó szakasza mentén és a Dnyeszter torkolatvidékén él. Jellegzetessége a sötéten foltozott barna szín, az oldalán húzódó rézvörös csík, a hosszú hátúszó és a lekerekített farokúszó. Táplálékát zömmel kisebb gerinctelen állatok, férgek, rákocskák, puhatestűek alkotják, de apróbb halakat is bekebelez. Növényekkel benőtt, álló vagy lassan áramló vizek adják az igazi otthonát. 

 

Címkék#halak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában