Bányaszerencsétlenség

2023.01.20. 20:10

Hősi halált halt bányászokról emlékeztek meg Sárisápon

1947. január 20-án történt a tragédia.

Walczer Patrik

Kollár Károly és Friedrich József koszorúzta meg az emlékművet

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Pénteken az 1947-es annavölgyi bányaszerencsétlenség hetvenhatodik évfordulója alkalmából emlékeztek meg azokról a helyi és környékbeli településekről származó bányászokról, akik a Zsigmondy mezőn lévő vágatban keletkezett tűzben, illetve sűrű füstben vesztették életüket.

A Himnusz eléneklése után a Dorogi Bányászati Szövetség Sárisápi Nyugdíjas Alapszervezete nevében köszöntötték a jelenlévőket, majd Friedrich József alapszervezeti tag idézte fel, hogy 1947. január 20-án öngyulladás okozta a tüzet. Hidasiné Nánási Nikolett annavölgyi közművelődési szakember felolvasta Kovács László Érted is szólt a nóta című versét, majd Kollár Károly sárisápi polgármester beszédében kiemelte, hogy a bányászok tenni akarása, kitartása, embersége és bátorsága napjainkban is követendő példa.

Ezután Friedrich Józseffel megkoszorúzta az emlékművet, majd Bánhidi József annavölgyi polgármester, Hidasiné Nánási Nikolett, és Harcosfalvi Jánosné, az annavölgyi nyugdíjas klub vezetője az annavölgyi önkormányzat, az Annavölgyi Bányász Hagyományőrző Egyesület, a bányász szakszervezet és két nyugdíjas bányász nevében mécseseket gyújtott, valamint szegfűket helyezett a sírokra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában