Kitüntetések

2023.01.22. 17:05

Hárman is kaptak Babits-díjat a magyar kultúra napján Esztergomban

A Magyar Kultúra Napján már hagyományosan adják át a királyvárosban a Babits-díjat, melyet a kultúra, közművelődés terén régóta kimagasló eredménnyel alkotókat ismerik el.

P. O. Z.

A három díjazott: Sárosi Attila, Pálmai Árpád és Szabó Judit

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

Esztergom három közismert művészét, három különböző alkotói műfaj képviselőjét tüntették ki január 22-én, vasárnap a városban. A Babits Mihály-díj „Esztergom Kultúrájáért” kitüntetéssel azok tevékenységét ismerik el, akik Esztergom kulturális életében kiemelkedő munkát végeztek.

A díjat 2006-ban alapították, melyet egy kivételével minden ciklusban adományozott a város. A mostani január 22-i ünnepségen, melyet a Kapcsolatok Házában tartottak, Szabó Judit textilrestaurátor művész, Pálma Árpád egyházzenei művész és Sáros Attila zenész és autodidakta helytörténész vehette át a díjat. Az elismeréseket képviselőtársaival együtt Hernádi Ádám polgármester adta át a három alkotónak, akikről egy-egy méltatás is elhangzott.

Az interneten lévő és az itt elhangzott méltatásokból kiderült ,hogy az 1953-as születésű Szabó Judit 1988-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskola tárgyrestaurátor szakán. Alkotói tevékenysége mellett 2001-től 2016-ig az Esztergomi Művészek Céhe gazdasági vezetői, 2017-től titkári posztját is ellátta.

Pálma Árpád 1982-ben született. Zenei tanulmányait alapfokon Esztergomban, majd felső fokon a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végezte. 1997-től a ferences gimnázium ének-zenetanára, kórusának karnagya, a ferences templom orgonistája, 2009-től az Esztergomi Hittudományi Főiskola énektanára, énekegyütteseinek vezetője lett. Rendezvényeken, egyházi és művészeti eseményeken, mint énekes, karvezető, orgonista szerepel.

Az 1965-ös születésű Sárosi Attila Esztergomban járta az általános iskolát, majd később a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen végzett. Az 1980-as évektől különböző helyi együttesekben zenélt, jelenleg a Sic Transit Folk Műhely formációban basszusgitározik. Emellett bő egy évtizede online helytörténeti oldalt működtet, illetve tart évek óta helytörténeti előadásokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában