Megváltoztak a vásárlási szokások

2023.01.06. 14:00

Gombamód szaporodnak a csomagautomaták

A fiatalok szívesebben veszik meg a termékeket online, míg az idősebbek a személyes vásárlást preferálják – derül ki a Reacty Digital és az Olcsobbat.hu kutatásából. A csomagautomaták is egyre népszerűbbek, vármegyénkben már egyre több településen is megtalálhatók.

Walczer Patrik

Nem kell órákon át várni a futárra, a csomagautomatából kivehetjük a küldeményt

Forrás: Shutterstock

Fotó: M-Production

A pandémia alatt jelentősen megváltoztak a vásárlási szokások, hiszen a boltbezárások miatt kényszerűségből az online világ felé fordultak az emberek. Ugyanakkor a helyzet azóta valamelyest „rendeződött”, amit az említett felmérés is tanúsít.

Az MTI-hez eljuttatott kutatás szerint az előző évben online rendelő vásárlók 56 százaléka is a személyes, bolti vásárlást részesít előnyben, ugyanakkor nagy eltérés van ebben a kérdésben az egyes korcsoportok között. Például a 60-79 éves korosztály háromnegyede még jobban bízik abban, ha személyesen megtekintheti az adott termékeket. Ellenben a 18-29 évesek esetében tízből hatan megelégszenek azzal, ha a vétel előtt csak az interneten látják az árut.

A felmérés arra is rámutatott, hogy az online vásárlások esetében legnépszerűbb szállítási mód az, ha futár hozza házhoz a termékeket, emellett a csomagautomaták népszerűsége is nőtt. Sok esetben van lehetőség üzletekben, telephelyeken, irodákban történő személyes átvételre, de ezekkel az opciókkal valamelyest kevesebben élnek.

Népszerűk a csomagautomaták – A felmérésből kiderül, hogy a csomagautomatát választók 79 százaléka azért dönt elsősorban az újfajta átvételi mód mellett, mert így nem kell órákon át várniuk a futárokra, akik sok esetben több órás időintervallumot adnak meg és nem az érkezés várható idejéről tájékoztatják a lakosokat. Egyébként az elmúlt esztendő a bővítésekről szólt, ugyanis több csomagautomata-hálózatot üzemeltető cég is újabb készülékeket telepített a vármegyénkben és már akár a 2-3 ezer lakosú kistelepüléseken is elérhető ez a szolgáltatás. Emellett az egyik ismert nagy webáruház is új automatákat helyezett üzembe Esztergomban és Dorogon is, míg a Magyar Posta Esztergomban, Komáromban, Oroszlányban és Tatabányán is bővített.

A fogyasztók egyébként egyre környezettudatosabbak: a csomagautomatát választók 21 százaléka környezetbarátnak tekinti azt, ha a futárok nem az otthonunkhoz viszik, hanem a nap 24 órájában működő készülékbe adják le a megrendelt árut. A kutatásból kiderül, hogy minél fiatalabb valaki, annál inkább környezetbarátabbnak gondolja az online rendelést a személyes vásárlással szemben. A felmérésben résztvevők egy kis csoportja pedig környezetvédelmi törekvéseik miatt nem rendelt meg bizonyos termékeket a világhálóról.

Az adatgyűjtésből arra is lehet következtetni, ha lehetne, akkor szinte minden alkalommal elektronikus számlát kérnénk a rendelésekkor. Összességében pedig minél magasabb valakinek az iskolai végzettsége, annál jobban preferálja, hogy online állítsák ki számára a vásárlást igazoló dokumentumot.

A Reacty Digital egyébként az 1000 fős kutatását a VeVa online kutatási közösségben végezte el és az így kapott eredmények kor, nem, iskolai végzettség, illetve a lakóhely régiója szerint reprezentatívak, vagyis kifejezetten jellemzőek a 18-79 éves magyar lakosság vásárlási szokásaira.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában