Szabálysértés

2023.01.05. 11:35

Fontos határidő: január 5-ig lehet visszavinni az el nem használt tűzijátékokat

Csütörtökig lehetett leadni a szilveszterről megmaradt tűzijátékokat. A tapasztalatok szerint nagyon kevesen élnek a lehetőséggel és visznek vissza hibás, vagy fel nem használt tűzijátékot, pedig a hármas kategóriájú tűzijátékok birtoklása péntektől szabálysértésnek számít, ráadásul veszélyes is. Ezek nagyobb kaliberű telepek.

W. Zs.

A hármas kategóriájú tűzijátékok birtoklása péntektől szabálysértésnek minősül

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Leskovics Éva pirotechnikus szerint csak elvétve fordul elő, hogy visszaviszik a megmaradt tűzijátékot. – Alapvetően nagyon ritka, nekünk éves szinten, úgy, hogy árulunk akár 30 helyen is, tehát több ezer vásárlóról beszélünk, összesen 3-4 visszaszállításunk szokott lenni – mondta Leskovics Éva.

A lejárt szavatosságú, sérült tűzijátékok a petárdákhoz hasonlóan, fokozottan balesetveszélyesek. Az Országos Rendőr-főkapitányság Tűzszerész Szolgálatának parancsnoka szerint a szakszerűtlen tárolás alatt megváltozhat az eszközök kémiai összetétele, ami kiszámíthatatlan reakciókat okozhat.

– Ha ez a termék átnedvesedik és utána megint kiszárad, akkor a reakcióideje jelentősen megváltozik, illetve ha lakástűz, vagy bármilyen más ok miatt ezek a termékek működésbe lépnek, akkor nagyon súlyos veszélyt jelentenek azokra, akik a közvetlen környezetükben tartózkodnak, gondolok itt különböző csonkolásos vagy égési sérülésekre – mondta Huszák András, az ORFK főosztályvezetője.

Január 5-ig lehet visszavinni az el nem használt tűzijátékokat és pirotechnikai eszközöket
Jellemzően nem kerülnek vissza pirotechnikai eszközök az árusokhoz
Fotós: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Németh Gábor is várta az egyik tatabányai áruház parkolójában a visszaváltókat. A hármas kategóriájú tűzijátékok visszavétele díjtalan, de jogszabályi kötelezettséget is jelent vevőnek és árusnak egyaránt. 

– Hosszú évek alatt csupán egy alkalommal fordult elő visszaváltás. Az idén sem éltek a lehetőséggel – nyilatkozta Németh Gábor tűzijáték árus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában