Érzékenyítő foglalkozás

2023.01.07. 12:37

Fogyatékkal élőkkel szerezhettek közös, pozitív élményeket a tataiak

A Tatai Új úti diákotthon tanulóinak szerveztek érzékenyítő programokat egy sikeres pályázatnak köszönhetően. A Széchenyi 2020 Program keretében nyújtott 4 millió forintos támogatásból pincérkedtek, sportnapot tartottak és kiállítást szerveztek nekik.

Goletz-Deák Viktória

A program keretében a diákotthon lakói a kökútis diákokkal sportoltak együtt

Forrás: beküldött

A sérült gyermekek beilleszkedését segítette Tatán az az érzékenyítő projekt, amelynek során több programot is szervetek a Tatai Új úti diákotthon tanulóinak. Takács Tünde, a „Kéz a Kézben” Alapítvány képviselője elmondta, hogy a projekt során cél az volt, hogy a helyi és környékbeli lakosok pozitív élményeket szerezzenek a fogyatékkal élő fiatalokkal kapcsolatban.

– A különböző életkorú tatai közösségekkel kialakított személyes kapcsolatok lehetővé tették, hogy a tanulók együtt lehessenek a tatai kisközösségekkel, ezáltal tapasztalatot szerezzenek a többségi társadalom életével kapcsolatban. A szemléletformáló programok három tevékenységi területre fókuszáltak. Az átvezetés a munka világába, ami autista és szakiskolás tanulóinkat érintette. A gereblyéző, sepregető fiatalok munkáját a város lakossága örömmel fogadta – mondta a szakember.

A „Kéz a Kézben” Alapítvány képviselője azt is elárulta, hogy további 8 szakiskolás, közülük 2 autista fiatal konyhai kisegítőként a Piarista Rendház egyik kiemelt rendezvényén a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának tanévnyitóján a büfészolgáltatást biztosította. Kiemelte: a tanulók elkápráztatták az egyetem és a város képviselőit és a leendő gyógypedagógusokat a felszolgált ételekkel és kedvességükkel. 

Közös programok

– Szemléletformáló és érzékenyítő előadásokat, műhelyeket szerveztünk különböző korcsoportok részére. A Kincseskert Óvodában promóciós anyaggal mutattuk be az intézményben folyó értékes munkát. A Kőkúti Általános Iskola 6. osztályos tanulóival és az intézmény 5. osztályos tanulóival közös sportdélutánt szerveztünk. Vendégül láttuk a Református Gimnázium 10. osztályos tanulóit egy interaktív előadásra. Az előadás része volt korábban a „diákotthonban” tanulók, nevelkedők, ma ottani dolgozók életútjának bemutatása – sorolta a színes programokat Takács Tünde, az alapítvány munkatársa. 

– A pályázat során az intézményben tanuló gyerekek és fiatalok több olyan lehetőséget kaptak, ahol bemutathatták saját készítésű termékeiket, művészeti alkotásaikat. Rubi Lilla rajzkiállítását nagy érdeklődés mellett az Angyalok és Tündérek Galériában tekinthették meg az érdeklődők. A tatai művészek és művészetpártolók közössége elismeréssel nyilatkozott a csodálatos színvilágú képekről, többen választottak is belőlük, és azóta már Esztergomban is megvalósult egy kiállítás az alkotásokból – mondta büszkén Takács Tünde. 

A városi adventi vásáron három hétvégén külön standon az intézmény gyermekei által készített termékekkel, nyakláncokkal, bőrtárgyakkal, karácsonyi díszekkel, üdvözlőkártyákkal, naptárakkal ajándékozták meg a programra látogatókat. Portréfotó-kiállítást szerveztek, hogy művészi fényképeken keresztül mutassák be az intézményben nevelkedő gyermekeket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában