Emlékmű

2022.12.11. 18:34

Szomoron sem feledik a svábok ellen elkövetett bűnöket

Advent harmadik vasárnapján avatták fel a településről kitelepített német ajkú lakosság tiszteletére állított emlékművet, mellyel a lakóközösség hosszú évek adósságát rendezhette.

Walczer Patrik

Dr. Lénár Andor áldotta meg az emlékművet

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A Szent Mihály-templomban Nyíri Róbert plébániai kormányzó celebrált szentmisét, majd a jelenlévők köszöntése után Nagy György polgármester mondott beszédet. Kijelentette, hogy hetvenhat évvel ezelőtt egy kitelepítésnek álcázott deportálás zajlott Magyarországon, a kollektív bűnösség elve alapján mintegy 200 ezer magyarországi németet fosztottak meg jogaitól, vagyonától és szülőföldjétől. Említette azt is, hogy a háború áldozataként, illetve az elűzetés miatt a szomori német ajkú lakosság mintegy kilencven százaléka tűnt el.

Nagy György felidézte, hogy a rendszerváltás óta már több esetben megfogalmazódott a településen élő leszármazottakban, hogy méltó emléket kellene állítani az elődeiknek. Végül erre a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től elnyert forrásból, illetve a községi és helyi német nemzetiségi önkormányzat, a Szomori Kulturális Egyesület és a Szomor Jövőjéért Alapítvány anyagi támogatásával nyílt lehetőség.

Tragédiák
A templomban tartott ünnepségen Waldmann-né Baudentisztl Éva, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnökhelyettese, a Komárom-Esztergom Megyei Németek Önkormányzatának elnöke németül mondott beszédet. A kitelepítettek leszármazottai nevében Szakács Sándorné emlékezett, aki saját családjának tragédiáját idézte fel, majd úgy fogalmazott, meg kell őriznünk a tudatunkban a svábok ellen elkövetett bűnöket, hogy soha többé ne ismétlődhessenek meg.

Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: a múlt ismerete nélkül nem érthetjük meg a jelent, az emlékművek pedig segítenek a múlt, a történtek megértésében. Végül köszönetet mondott azoknak, akik szerepet vállaltak az elképzelés valósággá válásában. A beszédek és a szomori diákok versei után a jelenlévők átsétáltak az emlékműhöz, melyet dr. Lénár Andor diakónus áldott meg, majd elhelyezték az emlékezés virágait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában