Innováció

2022.12.22. 13:48

Számos felújítás zajlik Bajóton, a napközi is megújul

Eredményes önkormányzati pályázatoknak is köszönhetően, sikeres év zárására készülhet megyénk hangulatos kis települése. Az adódó lehetőségekkel megpróbálva jól élni tette dolgát ebben az esztendőben is a település önkormányzata. Az eredményekről Tóth Zoltán polgármestertől kaptunk rövid összegzést.

Fenyvesi Károly

Tóth Zoltán, Erős Gábor, Bodnár Mihály és Glevitzky István a bányásznapi koszorúzáson

Forrás: 24 Óra

Fotó: Fenyvesi Károly

Zúzott köves burkolatú lett a pincékhez vezető Hátsó út. A környék jelentős területén megoldották a csapadékvizek elvezetését, egy részen kiépítették a vezetékes ivóvizet biztosító rendszert. 

A tervek közt szerepelt automatikus vízkivételi pont létesítése is, a megvalósítás, az elszabaduló árak miatt, ez egyelőre nem jött össze. Az elképzelés változatlan, akárcsak a hálózat további fejlesztése a pincék rákötési lehetőségeinek lehetőségével.

A község újkori történetének egy újabb fontos fejlesztése eredményként, megújult a Széchenyi utca. A kivitelezési költség 16,7 millió forintjából 14,15 milliót pályázaton sikerült elnyerni. 

Nem mondtak le az új sportöltözőről 
A Magyar Falu Program keretében elnyert 19 millió forint pályázati támogatásból korszerűbb lett a ravatalozó épülete, felújították a csapadékvizet elvezető rendszert, hetvenkét urnahelyet alakítottak ki, elhelyeztek egy lélekharangot. Két ütemben 85 millió forint TAO-támogatás érkezett a faluba egy új sportöltöző építésére. Az árak jelentős emelkedése miatt ez az összeg nem elég a megvalósításra, az önkormányzat igényt nyújtott be póttámogatásra. Ha megérkezik, a jövő nyár elején elkezdődhet a kivitelezés. Folyamatban lévő beruházás a csapadékvizek elvezetésének javítása, a gyakorlatban ez az átereszek és a helyi patak összeköttetésének helyreállítását jelenti. Zajlik a közbeszerzési eljárás a kivitelező kiválasztására a 75 millió forintos projekthez.

A csapadékvizek elvezetésével, a szilárd burkolat kialakításával párhuzamosan, a gázvezeték is létesült a szolgáltató céggel való sikeres együttműködés eredményeként. Sikeres volt az önkormányzat közös pályázata az Aranykalász Vadásztársasággal együttműködve is. Az elnyert támogatással el tudták takarítani a Szabadság utca Öreg iskola alatti szakaszán illegálisan elhelyezett, nagy mennyiségű hulladékot. A rehabilitált területet napjainkban már éjjel-nappal kamera figyeli.

Ismét sikeres volt a falu napja 
A Duna-Pilis-Gerecse Vidékfejlesztési Egyesülethez az önkormányzat három pályázatot adott be. A jelzett célok között szerepel a polgármesteri hivatal laptopjainak cseréje, a játszótér felújítása, illetve a községháza fűtésköltségének csökkentése klímaberendezésekkel, jobban kihasználva a naperőmű kapacitását. Sikeres volt a falunap, amelynek pénzügyi fedezetét korábbi rendezvényekből megmaradt forintok és külső támogatások adták. Ismét várták a vendégeket a szüreti bálba, a tervezett felvonulás kényszerűségből elmaradt. A korábbiaknál szerényebb mértékben, de az önkormányzat ebben az évben is támogatta a helyi civil szervezeteket és a katolikus közösséget is. Többször érkeztek látogatók a két szlovákiai testvértelepülésről, Szőgyénből, Tornócról.

Tizenkilencmillió forintos pályázati támogatással sikerült felújítani az iskola napközijét. Az épület új külső ajtókat, ablakokat kapott, kicserélték a gáztűzhelyet, a villanybojlert, a hűtőt és a mosogató medencét. Korszerű kondenzációs gázkazánt telepítettek, felújították a villany-, illetve a vízvezeték hálózatot. Új járdát alakítottak ki az iskola épülete és az étkező között. (Az összeállítás a Bajóti Önkormányzat támogatásával készült.)


 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában