Bulibáró

2022.12.21. 20:00

Meghódította a Balatont, külföldön is dalra fakadt a dunaszentmiklósi harmonikás

Herczog Ricsi számára igazán izgalmasan alakult az idei év. A tehetséges harmonikás zenetudásával a cseh és német közönséget is lenyűgözte.

Krupánszki Máté

A megye után a Balatonon és külföldön is bizonyított Herczog Ricsi

Forrás: Beküldött

Sokak nagy kedvence, a dunaszentmiklósi harmonikás, Herczog Ricsi különleges évet tudhat maga mögött. A fáradhatatlan hangulatfelelős előtt idén még jobban kinyílt a világ zenélés szempontjából. Bár a koronavírus korlátozásai miatt nehezen indult számára az év, mégis olyan feledhetetlen élményekkel gazdagodott, amelyre büszkén csettint számot adva idei évéről. 

Mint mondta, az év első részét nagyon nehezen élte meg a korlátozások miatt sok szakmabeli társával együtt. De aztán beindult a bulizós élet, végül rekordévet tudhat magáénak a 250 fellépésével. Így nem is csoda, ha úgy vélekedik, hogy a vírus pozitívan hatott a zenélésére.

– Miután korlátozások nélkül engedték az embereket szórakozni, bulijaim száma jelentősen megnövekedett, ebből egy folyamatos menetelés lett. Sosem felejtem el a „nyitó napot”. Hat fellépéssel csaptam bele a lecsóba és déltől egészen hajnali 2 óráig csak zenéltem. Ez nagyobb feltöltődést adott számomra, mint valaha is gondoltam – mesélt az indulásról Ricsi.

A harmonikás számos célt tűzött ki maga elé 2022-re, amiből elmondása szerint szinte mindent sikerült megvalósítani. Ahogy fogalmazott, mivel maximalista, így természetesen hiányérzete mindig van. Felléphetett nagyobb rendezvényeken, fesztiválokon, meghódította a Balatont és külföld felé is kacsintgatott. Új technikával is előrukkolt, azonban azt még nem sikerült kipróbálnia.

– Szerettem volna úgy elkezdeni 2023 tavaszán a zenélést, hogy saját sofőrrel – aki egyben a hangtechnikusom – és „turnéautóval” járhassam az országot. Ez azonban még nagy költség lett volna, így ezt nem mertem meglépni – de picit sem bosszankodik Ricsi, akinek azért olyan új lehetőségeket is adott ez az esztendő, amelyek nagy büszkeséggel és boldogsággal töltik el.

– Több nagynevű fellépő előtt, után, s volt többször, hogy velük együtt léphettem színpadra. Például az UFO együttessel tavasszal a fővárosban többször próbáltunk, majd nyáron Balatonfüreden léptünk fel együtt. Nótár Mary előzenekara is voltam egy belföldi fesztiválon. De nem feledem Kökény Attila, Erox Martini, Kiss Attila „Csocsesz”, Galambos Lajos , Szarvas József „Josh”, Csepregi Éva, Dévényi Tibi bácsi, Fásy Ádám, Peter Sramek, Kecskés Tibor „Kefír”, Kaczor Feri és Márió, a harmonikással adódó lehetőségeimet sem – részletezte büszkén,majd kitért az igazi balatoni nyárra, amely meghatározó volt számára.

– A Balaton nekem egy nagybetűs fogalom. Idén több alkalommal is megadatott, hogy ott zenélhessek. Balatonfüreden, Badacsonytomajon és Alsóőrsön is felléptem többször. Minden pillanatát imádtam, igazi „rövidgatyás” bulik voltak. Ha minden a terv szerint halad, jövőre is visszatérek, remélhetőleg új helyszínnel, Zamárdival kiegészülve – mesélt nyári élményeiről Ricsi.

De nem csak belföldön nyíltak meg új kapuk a harmonikás előtt. Külföldön két új országban is megcsillogtathatta tehetségét a nagyérdemű előtt.
– Külföldi bulik már voltak korábban is, de leginkább csak Ausztriában. Most azonban a szomszédos ország mellé jött Csehország és Németország. A legtöbbet Csehországban és Ausztriában zenélek, szerencsére már-már visszatérő vendég vagyok. Nagyon élvezem ezeket a lehetőségeket, jövőre Erdélyt is célba veszem – részletezte a hangulatfelelős.

A dunaszentmiklósi harmonikás azonban nem csak a fellépéseire nagyon büszke, hanem a legnagyobb videomegosztó portálon szereplő saját szerzeményeire is, amelyek közül a Sramli-mix című alkotása már 31 ezres nézettségnek örvend.

– Eddig 3 videoklipem került fel ide, amelyekre azt mondhatom, hogy mind kellően helytállnak. A három klip közül kettő a saját forgatásom, amelyekben nagyon sok a befektetett munka. De idén még bőségesen számíthatnak a rajongók új Ricsis számokra, ugyanis idén még 13 új dal jelenik meg, amelyeket Godó Zoltán tarjáni stúdiójában vettünk fel. Az összes dal feldolgozás, mindegyik a saját elképzelésem szerint készült el. Legújabb klipem december 25-én, 18 órakor jelenik meg Hazafelé címmel – részletezte a fiatal zenész.

Tavaly Ricsi a Kemma.hu kedvéért is adott elő dalokat. Egyik legnagyobb példaképe, Balázs Fecó emléke előtt adózva játszotta el harmonikájával az Érints meg című klasszikust.

Demjén Ferenc 75. születésnapja alkalmából is megszólaltatta nekünk harmonikáját. Akkor Ricsi azt üzente az ikonnak, hogy adjon neki erőt, egészséget a Jó Isten, a zene szeretete, a rajongók százezrei, és tudja, hogy a felnőtt gyermekek számítanak rá.

Ricsi bizakodva várja már a következő évet, amibe szintén nagy tervekkel veti bele magát. Elárulta, az év második felében szeretne egy új produkciót is a színpadra vinni egy eddig még tőle nem látott hangszerrel. Nyáron az új dalaihoz minimum 1 videoklipet szeretne forgatni, amelyben édesapjának és szeretett autójának is nagy szerepet szán. 

– Várom, mit tartogat számomra 2023. Annyit mindenkinek megígérhetek, hogy rajtam semmi nem fog múlni – zárta gondolatait a dunaszentmiklósi harmonikás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában