Artemis

2022.12.12. 08:00

Esztergomban mesélték el, mi történik most az új Hold-misszióval

Október 15-én már szó volt Esztergomban az Artemis-1 amerikai holdmisszióról, amikor Andráskó Péter festő Hold-tematikájú festményei kapcsán Mizser Attila, a Magyar Csillagászok Egyesülete főtitkára már elővezette beszédében az izgalmas űrkalandot. A folytatás a novemberi csillagászati hónap esztergomi eseményei 23-ai állomásán volt, amikor is Zsombok Gábor csillagász Irány a Hold - az Artemis program című előadását hallgathatta a közönség.

Pöltl Zoltán

Fotó: NASA/Joel Kowsky

A helyi csillagász közösség oszlopos tagja a Kapcsolatok Házában beszélt a közönségnek az amerikai űrmisszió különféle részleteiről, ahogy az interneten is már számos tudósítás, cikk és persze fotók láttak napvilágot az Artemis-1-ről. Zsombok Gábor elsőként az előzményekről beszélt, egész pontosan arról a hat alkalomról, melyek során tizenkét űrhajós járt már a Holdon 1969 és 1972 között. 

Ezek közül az legelső alkalmon még csak egy kétórás űrsétát tett meg az Armstrong nevű pilóta, akinek híres mondata azóta is mindig fontos mottója a Holddal kapcsolatos kutatási témáknak: „Kis lépés az embernek, hatalmas ugrás az emberiségnek.” Az előadás további részében már az Artemis-programról volt szó, melynek 2019-ben az adott egyértelmű lökést, hogy az amerikaiak bejelentették, hogy 2024-ben vissza akarnak térni a Holdra, illetve az égitesten bázist akarnak kialakítani. (Zsombok Gábor e ponton megjegyezte, hogy ezek a dátumok az űriparban mindig változnak, csúsznak, módosulnak, így ő a tervezett dátumokat sem venné még fixre.) 

Az Artemis-program fő elemeiről szólva az előadó kifejtette, hogy abban az úgynevezett SLS hordozórakéta, az Orion űrhajó, az embereket szállító holdkomp, a Hold körüli geringés szánt Gateway névű űrállomás, a Holdra történő teherszállítás és az űrsétához szükséges új űrhajós ruha jelenti a fő témákat. A közel másfélórás expozé második felében a folyamatban lévő Artemis-1 Holdmisszió mintegy háromhetes útjának különféle részleteiről volt szó. Ekkor volt hallható, hogy az Artemis-1et idén november 16-án indították el a NASA szakemberei, hogy egy úgynevezett Hold körüli repülést végezzen el a hordozórakétával megsegített Orion űrhajó. 

Szintén szó volt az egész Artemis-programról, benne a számokkal jelölt további küldetések terveiről, melyekben 2024-ben már legénységgel kerülik majd meg a Holdat, 2025-ben újra ember lép a Holdra, 2027-ben tovább építik a Holdbázist, 2028-ban Holdkomppal és Holdautóval fedezik fel az égitestet, továbbá 2029-ben és 2030-ban újabb elemekkel egészítik ki az űrbázist és újabb utakat tesznek a Holdautóval. Zsombok Gábor rendkívül érdekes és sok-sok információval bíró előadásának teljes változatát a Galileo Webcast nevű facebookos oldal videószekciójában lehet megtalálni és megnézni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában