Beszerzés

2022.12.08. 18:23

Ehető jókívánság kártya is beszerezhető a tatabányai Gördőlő Kosár piacán - fotók

Adventi Hangolódó sorozattal készül az ünnepekre a Mozgáskorlátozottak Komárom-Esztergom Megyei Egyesülete. A Gördülő Kosár termelői piacon a hagyományos termékek mellett most a karácsonyi sütemények és a füstölt áru is jobban fogy.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A bejáratnál a Mikulás és egy Manó köszöntötte a betérőket. Volt, aki sietve vette el a szaloncukrot, mások leálltak és beszélgettek is kicsit a piros ruhással. A legkisebbek élvezték a legjobban a találkozást, hiszen miközben majszolták a szaloncukorkát a karácsonyi kéréseiket is elmondhatták. 
Nagy volt a sor a füstölt áru standjánál. Sokan már az úgy érkeztek a piacra, hogy megvegyék az ünnepi asztalra kerülő étkek alapanyagait az ősterelőktől. A piacon a közeli településeken tevékenykedők kapnak lehetőséget arra, hogy árulják portékáikat. A már évek óra eredményesen működő és egyre látogatottabb piac vezetőjének és működtetőjének képviselői igyekeznek úgy összeválogatni a kistermelőket, hogy a lehető legszélesebb árukészlettel álljanak a vevők szolgálatában.

 Az alapot ehhez a Mozgáskorlátozottak Komárom-Esztergom Megyei Egyesülete által működtetett kertészet adja, ahol helyben termelik meg a zöldségeket és gyümölcsöket. A mosolygós termelők pedig minden egyes vevőnek ugyanazzal a hévvel és kedvességgel kínálják a portékáikat. Többféle házi kenyér mellett a sütőtökös kalács, vagy a szilvalekváros, mákos bukta is sokakat vonzott a standokhoz, ahogy a mellette katonás rendben felsorakoztatott sajtkülönlegességek is. Nem volt egyszerű a választás. 

Tavaszra is készülnek már
Válóczi Ferenc, a megyei szervezet elnök-helyettese, s a piacot működtető szervezet elnöke kiemelte: tucatnyian kínálják a portékáikat. Mindenki készül valamilyen karácsonyi jellegű termékkel, amely később az ünnepi asztalra kerülhet. Az érkező gyerekek pedig ellátogathatnak szüleikkel az állatsimogatóhoz, ahol kecskék és bárányok kaptak helyet.
Kiemelte: munkatársai most az összegyűjtött diót törik és pucolják, s elkezdik a vetőszalagok készítését, majd a magvak előkészítését a tavaszi ültetésre.

Fürjtojás és termékeik, s elképesztő kreativitásra valló édességkülönlegességek is vásárlókra vártak. Jókívánság kártya kekszből, süteménykreációk, egyedi hozzávalókból készült bejgli, birsalmasajt, vagy éppen a kis poharakra helyezhető mézeskalács házikók. Mind remek és ízletes ajándék lehet – feltéve, ha nem fogy el addigra. 
Kürtöskalács illata lengte be a kis udvart, s szaloncukor különlegességek mellett kozmetikumok, és friss lángos is kapható volt. 
Fink István, az egyesület elnöke elmondta: hagyományteremtő szánékkal szerveztek az idén programokat az ünnepekhez kapcsolódóan. A Mikulás után jövő héten csütörtökön délután birkapörkölt kóstolással, majd 22-én Szeretet asztallal, s kóstolókkal, s 29-én pedig koccintással várják a látogatókat Bánhidán, a Madách utcában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában