Pályázat

2022.12.21. 07:30

Egymilliárd forint jut turisztikai fejlesztésekre 9 megyei településnek

Kalandos turisztikai fejlesztésekre kapnak támogatást megyénk települései a Dunától a Bakonyaljáig és Esztergom térségében. A két projekt kilenc települési fejlesztést tartalmaz 497 millió forint, valamint 493 millió forint értékben.

Mórocz Károly

Hagyományőrzők katonai bemutatója az almásfüzitői Azaum Római Táborban

Forrás: Beküldött

– A forrás elnyerése óriási siker a megyei önkormányzatnak – reagált Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke a hírre. – Mi pályáztunk, és konzorciumi partnernek hívtunk kilenc települést, amelyek így számos, a szűkebb hazánkban töltött időt növelő, látogatásra ösztönző attrakcióval gyarapodhatnak. Kiemelt célunk a helyi és térségi turizmus fejlesztése, ezért nagy öröm, hogy a megvalósítás útjára léphetünk.

A helyszínek névsor szerint: Almásfüzitő, Ácsteszér, Bajót-Péliföldszentkereszt, Bábolna, Lábatlan, Oroszlány, Piliscsév, Tata, Tokod. Az almásfüzitői Azaum Római Táborban harcászati és tudománytörténeti interaktív kiállítást hoznak létre, ahol például egy egyedileg gyártott, valós méretű faltörő kost is felállítanak. Ennek segítségével egy erre a célra épített falat „támadhatnak” meg a látogatók.

Bábolnán egy mobilapplikációs technológián alapuló csapatépítő játékot fejlesztenek ki, amely az 1848-49-es szabadságharc téli hadjáratának idején lezajlott bábolnai ütközet kerettörténetére épül. Az Oroszlányi Bányászati Múzeum kincskereső játékokkal bővül, ezek a földalatti létesítmények felszíni felfedezéséhez nyújtanak élményeket. A vizek városában az Által-ér Tata és Vértesszőlős között szakaszán egy kenuzható vízitúra-útvonalat alakítanak ki, a Kálvária-domb előterében pedig egy zipline-pályát építenek. Ácsteszéren aktív turisztikai információs és szolgáltatási központ jön létre, valamint a többi között élményösvény épül.

Lábatlanon két lombkoronaház várja majd az érdeklődőket. Az egyik az emlősök élővilágát bemutató Megfigyelőház lesz, ahol természetismereti foglalkozásokon infra- és hőkamerás megfigyelésre is lehetőség nyílik. A Kísérleti házban az interaktív élményórákat 4D mozi is színesíti. Tokodon egy ökoturisztikai találkozópont létesül, Piliscséven pedig egy régi présház épülete újul meg hasonló célból. Bajót-Péliföldszentkereszten a Gerecse Natúrpark Látogatóközpont területén a szakrális-spirituális turisztikai kezdeményezések továbbfejlesztésével kültéri sziklamászótorony kialakítását tervezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában