Polgárőr Café

2022.12.11. 07:00

Aranyszívvel és vasakarattal dolgoznak értünk a rédei polgárőrök

Megyénkben az első Polgárőr Café rendezvény Rédén valósult meg Polgár Piroskának, a Kisbéri járás polgárőr-koordinátorának köszönhetően. A reggeli órákban zajló kezdeményezést a helybéliek üdvözölték, mivel elmondásuk szerint egy reggeli kávé mellett szívesebben osztották meg a észrevételeiket a helyi közbiztonságról.

Sz. D. K.

Összefogtak a helyeiek, egy kávé mellett megbeszélték a problémákat

A polgárőrök örömmel tapasztalták, hogy azok, akik nap mint nap elmennek egymás mellett, a rendezvénynek köszönhetően a generációs különbségek ellenére is beszélgettek egymással és megosztották a véleményüket, elképzeléseiket. Az összejövetel célja egyrészt az volt, hogy a lakosság szorosabb kapcsolatot építhessen ki a helyi polgárőrséggel, másrészt az, hogy egy kávé mellett közvetlenebb hangulatban mondhassák el a problémájukat, észrevételeiket, javaslataikat. A beszélgetés során betekintést nyerhettek az egyesület működésébe, és a közbiztonság növelése érdekében végzett feladataikba.

Összefogás a gyerekekért

Az ország számos településén állítottak már fel olyan fémből készített szíveket, amelyben műanyag pet palack kupakjait lehet gyűjteni, mindezt azért, hogy egy-egy beteg vagy rászoruló kisgyermeknek gyógyulását a kupakok beváltásából befolyó összeggel támogatni tudják. Ebből természetesen Réde sem maradhatott ki.

Polgár Piroska a Kisbéri járás polgárőr-koordinátora számos esetben nyújtott segítséget egy-egy beteg kisgyermeknek vagy rászoruló családnak. Legutóbb, egy súlyosan beteg kislány gyógykezelésére sikerült rövid időn belül egy 3,5 tonnás teherautónyi kupakot és aludobozt összegyűjtenie. Piroska kitartásának és segítőszándékának köszönhetően tudja segíteni a térségben élő beteg, vagy éppen rászoruló gyerekek gyógyulását. 

A helyi polgárőrök fontosnak tartják a lakósságtól kapott visszajelzéseket, javaslatokat. A fiatalabb korosztály az életviteléből adódóan általában eltérőbb véleményt alkot, mint az idősebbek, viszont ennek köszönhetően a polgárőri szolgálatot a lakóssági igények figyelembevételével tudják megszervezni.

Voltak, akik arról panaszkodtak, hogy az esti órákban munkából hazafele többször találkoztak kóbor kutyákkal, amelyek félelemet keltettek bennük, de akadtak olyanok is, akik a közvilágítással kapcsolatos problémájukat osztották meg a jelenlévőkkel. De szó került azokra a szépkorúakra is, akik egyedül élnek és segítségre szorulnak.

Ott segítenek, ahol tudnak

A Réde-Bakonybánk Polgárőr Egyesülettől számos esetben kérnek segítséget a helybéliek. A járőrszolgálatuk alatt napközben többször ellenőrzik a helybéli időseket, akik egyedül élnek. Mindezek mellett a reggeli órákban több hónapon keresztül az általános iskola előtti gyalogos átkelőhelynél segítik a gyermekek úttesten történő biztonságos áthaladását.

Legutóbb a település határában kidobott kutya életet mentették meg több órányi küzdelemmel. A nemes akciójukról több portál is beszámolt, amelynek köszönhetően az ország több pontjáról is köszönetüket fejezték ki a megmentőknek. A polgárőrök emellett folyamatosan részt vesznek különféle képzéseken, fórumokon annak érdekében, hogy a társzervekkel történő együttműködés során is szakszerűen tudjanak eljárni.

A programon a Kisbéri Rendőrkapitányság is részt vett, ezáltal lehetőséget biztosítottak arra, hogy aki érdeklődést tanúsított a szerződéses határvadász képzés iránt, a jelentkezési szándékát Kovács János címzetes rendőr főtörzszászlósnak a helyszínen leadhatta. A lakosságtól kapott pozitív visszajelzés miatt úgy döntöttek a szervezők, hogy a Polgárőr Cafét bizonyos időközönként újra és újra megtartják majd a településen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában