Hagyomány

2022.12.27. 15:25

A legfinomabb borokat vitték az esztergomi bazilikába

Hagyományos boráldásra érkezett a Vinum Ister-Granum Regionis Borlovagrend tagsága kedden az esztergomi bazilikába.

P. Z.

Szent János áldásáért mentek a borlovagok a Bazilikába

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán

A tradíció szerint a gazdák díszes formaruhában és zászlókkal vonultak a templomba. A térség – benne Komárom-Esztergom megye és a Felvidék – legkiválóbb borait termelő gazdák hagyományos év végi eseményén Erős Gábor országgyűlési képviselő is részt vett, aki a rendezvényen elárulta, hogy maga is bortermelő. A főszékesegyház oltára elé több tucat nemes nektárral teli palackot helyeztek el a bortermelők, hogy Török Csaba plébános, a János-napi mise vezetője megáldja azokat.

bor
Borlovagokkal telt meg a bazilika
Fotós: P. Z. / Forrás:  24 Óra

Régi hagyomány a Vinum Ister-Granum Regionis Borlovagrendnél, hogy János napján áldásra viszik boraikat az esztergomi főszékesegyházba.  A templomba vonuláskor előkerülnek a rend ékes zászlói, illetve természetesen minden borosgazda elhozza termése javát, a legfinomabb bort. Ezeket a bazilika oltára elé helyezték, majd Erős Gábor országgyűlési képviselő és Polhammer László nagymester vezetésével elfoglalták helyüket a bazilikában. A szentmisét vezető Török Csaba plébános prédikációjában felidézte János evangélista legendáját, mely szerint az apostolt ellenfelei meg akarták mérgezni, de ő fogyasztás előtt megáldotta a bort, mire a boroskehelyből egy kígyó formájában távozott a méreg. 

A plébános kiemelte, hogy az ószövetségi könyvekből, illetve egyes gyógyszertárak cégéről ismert kígyó képe mellett sokkal fontosabb János evangélista azon tette, hogy a veszélyben, a bajban Isten áldását kéri, mely megmenti őt a bajból. Ezzel a szándékkal kéri áldását az Istentől a pap, a borász és bor fogyasztója is, hogy a fáradságos munkával megtermelt nektár jótékony hatású legyen, monda Török Csaba. A szertartás alkalma végén a plébános megáldotta a lovagrend tagjainak borait. 

 

Címkék#borlovagok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában