Idegenforgalom

2022.12.13. 18:45

828 millió forintból fejlesztett a Pilisi Parkerdő - Komárom-Esztergomban is van nyoma

A Pilisi Parkerdő kezelésében lévő Arbo Park ökoturisztikai szolgáltatásai teljesen megújultak: látványos ismeretterjesztő játszótér épült, új információs táblák kerültek ki, interaktív tájékoztató rendszer épült, mindezt fitneszpark, új bútorgarnitúrák, pihenőhelyek, illemhely és mobil színpad egészítik ki. A szervezet közleményéből kiderül: az elmúlt években számos fejlesztést hajtott végre megyénkben is.

Walczer Patrik

A családosok szép új játszóterekkel is találkozhatnak erdei sétáik során

Forrás: Pilisi Parkerdő

Az Arbo Park a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében, a „Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-dombság turisztikai termékkínálatát” című pályázat részeként újult meg. A projektgazda a Magyar Természetjáró Szövetség volt, a Pilisi Parkerdő Zrt. konzorciumi partnerként vett részt a pályázatban. A Budai-hegység, a Pilis és a Gödöllői-hegység több területet átölelő, nagyszabású projekt teljes költségvetése csaknem 1,1 milliárd forint volt, ebből a Pilisi Parkerdő fejlesztései mintegy 828 millió forinttal részesültek.

Fejlesztések
A Pilisi Parkerdő nagyszabású ökoturisztikai fejlesztéseket valósított meg teljes területén, így Gödöllőn és a Gödöllői-dombságon kívül a Budai-, a Visegrádi-hegységben, a Pilisben vagy a Gerecse nyugati részén is. A szervezet az elmúlt nyolc évben több Komárom-Esztergom megyei, illetve megyekörnyéki beruházást is végrehajtott, hogy az erdők a lehető legjobban és legtermészetesebben szolgálják a kikapcsolódást – tudatták honlapjukon. Ide tartozik például a Pilismaróti Miklós-deák-völgyi tavak felújítása, a Dömösi Rám-szakadék ökoturisztikai fogadóépület kialakítása, az Országos Kékkörhöz kapcsolódó 350 kilométernyi turistajelzés-rendszer újrafestése és felújítása, a Prédikálószéki-kilátó kialakítása, illetve a Pilis Bike erdei kerékpárút-hálózat részleges felújítása. A parkerdő területén felújították, kicsinosították 23 forrás környékét is.

Mindebből a Gödöllő környékén lévő Arbo Park területén csaknem 90 millió forint értékben valósultak meg beruházások. Ezek közé tartozik egy minden igényt kielégítő erdei fitneszpark létesítése tucatnyi sporteszközzel, nyújtósorokkal, tológéppel, padokkal, kombinált bordásfallal, has- és hátpaddal stb. Megszületett az új erdei játszótér, speciálisan erre a helyre tervezett hintákkal, mászókákkal, mérleghintákkal, vadászlakkal, figurákkal. Ebből az összegből kialakítottak egy mobil színpadot, csaknem ötven pad-asztal garnitúrát, esőbeállót, támlás padokat, illetve a területhez tartozó illemhelyet is. Mindezek mellett teljesen megújult az arborétum információs rendszere is.

Az Arbo Park fejlesztése és a turisztikai pályázat egy nagyobb beruházássorozat része. A Pilisi Parkerdő nagyszabású ökoturisztikai fejlesztéseket valósított meg teljes területén, így Gödöllőn és a Gödöllői-dombságon kívül a Budai-, a Visegrádi-hegységben, a Pilisben, vagy a Gerecse nyugati részén is.

Minderre azért van szükség, mert a Pilisi Parkerdő látogatottsága, turisztikai jelentősége hatalmas ütemben nőtt az elmúlt két évben. Tavaly már 32 millió látogatót regisztráltak a Pilisi Parkerdő mintegy 65 ezer hektárnyi erdőterületén. A szervezet, mint felelős erdőgazdálkodó és fenntartó egyik legfontosabb feladata és küldetése, hogy biztosítsa a megfelelő infrastruktúrát, a természetkárosítástól mentes, biztonságos erdőlátogatás lehetőségét az ide látogatók számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában