Múltidéző

2022.12.10. 20:01

70 éve malacokkal segítette ki Kisigmánd Koreát

A 24 Óra elődjében, az egykori Dolgozók lapjában is sokszor említették Kisigmándot. Már az ötvenes évektől kezdődően olvashatunk róla a lapban.

K.D.

1952-ben Bódai Kálmán kulákról írt a lap meglehetősen negatívan, mert beadási kötelezettségének harmadrészben tett csak eleget. „24 óra alatt a beadási kötelezettségnek – cséplés után – eleget kellene tenni. A községi tanács bizonyára 24 napot gondol a 24 óra helyett”

malac fortepan disznó
Geleszka Zsigmond felajánlásához csatlakozott Mátyás István és Pogrányi István is
Fotós: Kotnyek Antal / Forrás: Fortepan

Szintén 1952-ben Kisigmánd dolgozó parasztjai Koreáért címmel jelent meg írás a lapban. Eszerint a községi kultúrotthonban a tanács békegyűlést tartott. „Geleszka Zsigmond ígéretet tett, hogy egy darab süldőt terven felül azonnal bead, hogy ezzel is segítse a koreai nép harcát.” Felajánlásához csatlakozott Mátyás István és Pogrányi István is, igaz az a cikkből nem derül ki, hogy három malac mennyiben segítette Koreát

1972 decemberében a helyi sportéletről nagyobb terjedelmű cikket közölt a Dolgozók lapja. „… volt olyan időszak, amikor labdarúgói járási bajnokságot nyertek olyan községek előtt, mint Kisbér, Mocsa, Nagyigmánd. Női röplabdázóik a falusi spartakiádok alkalmával tettek ki magukért”. Bár az eredmények akkoriban már nem voltak olyan kiemelkedőek, a kisigmándi sportolók állták a sarat.

„Nincs önálló tanácsuk, az iskola felső tagozatosai Nagyigmándra járnak tanulni, a sportmunka mégsem állt meg a községben. Ügyintézőjük Marosi József, aki maga is jóképességű labdarúgó és atléta volt a 60-as évek közepén. Utána sikeres labdarúgó játékvezetői vizsgát tett, sportvezetői tanfolyamot végzett. Hozzáértő kezekben van tehát a kisigmándi sportélet irányítása.” A cikkből az is kiderült, a labdarúgók a megyei II. osztályú bajnokságban élmezőnyébe tartoztak 1972-ben, az előző évben pedig az I. osztályba juthattak volna, de nem tudtak serdülő csapatot állítani, így maradtak a másodvonalban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában