Szenzációs lelet

2022.11.08. 11:20

Ufó-szerű kislánykoponyát találtak az M1-es közelében

A körülbelül kilencven feltárt sír között egy szándékosan torzított koponyájú kislány örök nyughelyét is felfedezték, maradványai mellett pedig több meglepő tárgy is felbukkant.

Kemma.hu

Az M100-as út feltárásán találtak rá a régi sírokra

Forrás: Salisbury.hu

A Ferenczy Múzeumi Centrummal együttműködve, a Salisbury Régészeti Kft. munkatársai Mány közelében végeztek feltárásokat Hüse Asztrik és Szász Barbara vezetésével az M100-as autóút építése során. A 12 hektáros terület feltárásán több korszak emlékeire bukkantak: egy neolitikus telepre, egy bronzkori település nyomaira, egy 5. századi germán, és egy késő avarkori temető részletére. 

A vizsgált területen mintegy 90 sírt tártak fel, amelyek túlnyomó részét nyugat-keleti irányban tájolták. Az örök nyughelyek sírmélysége változó, ám a legtöbbjük több mint két méter mélyen rejtőzött. Nagy többségében bolygatott sírokról van szó, amelyeket az eltemetés után kiraboltak. A legnagyobb szenzációt azonban egy torzított koponyás kislány sírhelye jelentette, nem is csak a maradvány hosszított fejformája, hanem a temetkezési hely épsége miatt is, írta meg az Origo.

A kislány koponyáját erőteljesen, hosszított formára torzították 
A deformálást ebben az esetben a szülők már a csecsemő születésekor megkezdték és valószínűleg két éves korig folytatták. Ebben az időszakban lehet ugyanis nagyobb mértékben formálni a koponyát. A kislány esetében a homloki régión és a fejtetőn észlelhető a torzítás, ahogy azt a Salisbury Archeology-n olvasható..
A kissé földönkívüli-szerű koponya világszerte számos kultúrában felfedezhető, ami így többféle jelentéssel is bírhatott. Egyes kutatások szerint a szépség és előkelő származás szimbóluma lehetett, más tudósok állítása szerint azonban családi kapcsolatokat is kifejezhettek vele. A kislány korát az antropológiai vizsgálat határozhatja majd meg. Ezután várhatóan a székesfehérvári Szent István Király Múzeum gyűjteményét gyarapítják majd.

Földönkívüli-szerű koponyát találtak az M1-es autópálya mellett
Fotós:  Robert Erdi / Forrás: origo.hu

− A váz anatómiai rendben feküdt egy körülbelül 70-80 centiméter széles és 170 centiméter mély gödörben. A sírban több leletet is felfedeztünk: a kislány feje fölött található edénymelléklet akkoriban általános temetkezési gyakorlatnak számított, ami a túlvilágra szánt ételt és italt tartalmazta. A térdnél egy szintén gyakori leletnek számító csontfésű kapott helyet, míg a kislány nyakánál egy gyöngy nyakláncot, a medence tájékán egy nagyobb gyöngyöt, a lábszárai között pedig egy aranyozott bronzlemezt találtunk. Utóbbi az első aranyozott lelet a területen, máshol leginkább vas- és bronzeszközök, ékszerek és viseleti elemek rejtőztek – mondta el Szász Barbara, a Salisbury Régészeti Kft. régésze.

Az M100-as nyolvonalán nem ez az első különleges lelet. A nyáron tártak fel egy különleges sírt, amey 38 tárgyi emléket rejtett, amikből egyértelműsíthető, hogy a régészek egy előkelő fiatal lány sírjára bukkantak.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában