Ezer tonna búza

2022.11.25. 17:30

Novák Katalin liszteszsákokat adott át Szomoron

Novák Katalin köztársasági elnök részvételével tartották pénteken a szomori sportcsarnokban a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Kárpát-medencei adományozó ünnepségét. Bejelentették, hogy a súlyos aszály ellenére ezer tonna búza gyűlt össze az idei évben.

Walczer Patrik

Novák Katalin köztársasági elnök és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Novák Katalin csütörtökön és pénteken megyénkbe látogatott. Csütörtökön Esztergomban megtekintette a felújítás alatt lévő esztergomi bazilikát, gyertyát gyújtott Mindszenty József bíboros, hercegprímás sírjánál, vállalkozói fórumon vett részt.

A Szomoron rendezett pénteki ünnepségen elsőként Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, országgyűlési képviselő mondta el gondolatait. A politikus kiemelte, hogy a Magyar Örökség díjjal kitüntetett Kárpát-medencei programnak az adományozó ünnepség a legszebb része, hiszen jelen voltak azok is, akik kaptak az összegyűjtött búzából. 

A hagyománnyá érett kezdeményezés kapcsán megjegyezte, hogy a gazdák nem csökkentették és nem szüntették meg azt a fajta adakozó szellemiséget, amely az eltelt esztendőkben is jellemezte őket, hanem minden évben egyre többen és egyre nagyobb számban adakoztak.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója hangsúlyozta, biztos, hogy a pandémia, a háborús és gazdasági krízis nyomán ugyan megbicsaklik az ember hite, de bízik benne, hogy Jézus Krisztus hitéből merítve meglesz jövőre is az ezer tonna búza. Beszéde végén megáldotta a jelenlévőket.

Nagy István agrárminiszter kijelentette, hogy a magyar gazdák alkotása, munkájuk gyümölcse nem más, mint maga az élet. Úgy tartja, hogy aki mezőgazdaságban, vagy élelmiszeriparban tevékenykedik, az hozzájárul ahhoz, hogy az asztalunkon ott legyen a megszeghető kenyér. Megjegyezte, hogy a magyar társadalom mindig számíthat a gazdák kitartó munkájára, úgy a gazdálkozók is számíthatnak a kormány segítségére.

A miniszter végül bejelentette, hogy hosszú hónapokig tartó intenzív tárgyalások után az Európai Bizottság jóváhagyta az európai uniós agrártámogatások felhasználásával kapcsolatos stratégiai tervet.

Oklevelet kaptak az adományozók
Győrffy Balázs felidézte, hogy a program 2011-es indulásakor még csak tíz tonna búza gyűlt össze. Idén több mint 8000 gazdálkodó csatlakozott a kezdeményezéshez, emellett sok pénzbeli és természetbeli adomány is érkezett. Nagy István kiemelte, hogy a MAGOSZ révén a program szellemisége a határon túli magyarság révén teljesedett ki. A kezdeményezés a Kárpát-medencei gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogásának nemes gondolatából az egyik legjelentősebb tömeget megszólító, nemzeti szintű karitatív megmozdulásává vált. A rendezvényen az adományozottak egy részének az adománylevelet és a Magyarok Kenyere lisztes zsákot Novák Katalin, Győrffy Balázs és Jakab István adta át.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke szerint hatalmas összefogás kell ahhoz, hogy az emberek megérezzék azt, hogy egy nemzet vagyunk és minden körülmények között tudjuk egymást segíteni. 

Az ünnepségen részt vett többek között dr. Kancz Csaba főispán, Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, Erős Gábor és Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselők, dr. Balogh Zoltán, a NAK megyei szervezetének elnöke és Nagy György szomori polgármester is. A rendezvényen oklevelet kaptak a programot segítő vállalatok képviselői. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában