Értéktár

2022.11.01. 18:00

Messze földön híres közkincs került a megyei értéktárba: bemutatjuk a komáromi ládát

A komáromi asztalosok és pingálómesterek kezei közül született csodálatos remekművek vízi úton messze földre eljutottak. A Vágon és a Dunán leúsztatott fenyőfából nagyobb és kisebb ládák is készültek. A gyönyörű motívumokkal megfaragott és megfestett komáromi ládát ruhák tárolására, valamint értéktárgyak, iratok, levelek megőrzésére használták.

Kemma.hu

Forrás: komarom.hu

Örömteli hír érkezett Komáromba mikor kiderült, hogy a Megyei Értéktár a komáromi ládát is  felvette a megyei közkincsek közé. Nyikus Anna népi iparművésztől, a Szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Ház vezetőjétől megtudtuk, hogy a komáromi ládával először 2005-ben foglalkoztak egy, a komáromi kismesterségeket felkaroló konferencia keretén belül.

Komáromi ládák (kisebbek és nagyobbak
Forrás: Kemma.hu

- Három évvel ezelőtt vettük elő újra, amikor már egy komolyabb feladatra vállalkoztunk, hiszen úgy döntöttünk, hogy szeretnénk továbbadni és tanítani is a komáromi mintakincset. Ennek apropóján több múzeumot végig néztünk: kutattuk a Népraji Múzeum komáromi láda anyagát, voltunk Baján, Szekszárdon és a környező múzeumokban is a megyében, hogy komáromi ládákat kutassunk fel. Eljutottunk Szabadkára is, ahol előadást hallgattunk az Újvidéki Múzeum néprajzkutatójától, Bánszky Máriától, mondta el Nyikus Anna.

A népi iparművész a Kemma.hu-nak elárulta, hogy Bánszky Mária gyűjtötte is a komáromi ládákat. Tőle tudták meg, hogy a szerb határtól Vidinig mintegy 600 komáromi láda bukkant fel. Baján és Mohácson további 37-37 ládát találtak a kutatók.

A ládák felkutatásának köszönhetően a néprajzosok betekintést nyerhettek a különféle jellemző motívumhasználatba és felfedezhették a tipikus komáromi jegyeket azokon a ládákon is, amik ugyan nem Komáromban készültek, de tetten érhetőek rajtuk azok a motívumok és az a színvilág, amit a komáromi mesterektől tanultak az alkotók, beemelve saját tájegységi kultúrájukba a komáromi díszítőelemeket. 

A komáromi ládát kelengyeládának használták, akárcsak a tulipános ládát. A legjellemzőbb fellelt komáromi motívumok közé tartoztak a pötty virágok, a koszorúba kötött virágok, tulipánok, rózsák. Fontos jellemzője volt a ládának emellett a láda két oldalán található két esztergált oszlop, vagy a kazettába faragott tulipános motívumok. 

Tipikus komáromi jellegzetesség volt továbbá, hogy a ládát kékre festették. A láda faragását, készítését a férfiak végezték, míg a festés része lassan-lassan átruházódott az asszonyokra, vagy a legügyesebben festő asztalosokra, akiket komáromi pingálómestereknek is hívtak. 

Nyikus Anna és segítői több régi komáromi ládát restaurált
Nyikus Anna és segítői több régi komáromi ládát restaurált
Forrás: Kemma.hu

Nyikus Anna és csapata egy kifestőkönyvet is készített, melyben a komáromi láda motívumait színezhetik a gyerekek. Ennek köszönhetően a minták kifestése során a kisebbek is könnyen megtanulják, megjegyzik tipikus díszítőelemeket. A kifestőben ugyanakkor felnőtteknek szóló információk is vannak a komáromi ládáról, így egy minden korosztály számára értékes és érdekes füzethez juthatunk hozzá. 

A kifestő nagy sikernek örvend, hiszen rengeget kértek és kérnek belőle a mai napig. Szinte az egész Kárpát-medencébe eljutott már, sőt, még Kanadába is érkezett a komáromi közkincset bemutató könyvecskéből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában