Modern lovagok

2022.11.24. 13:55

Lehet izgalmas a közszolgálati munka! – erről győződhettek meg a diákok a tatai börzén

A középiskolásoknak érettségiig 50 óra közszolgálati munkát kell vállalniuk. Ebben segít az immár ötödik alkalommal megrendezett iskolai közösségi szolgálat (IKSZ) börze, ahol csütörtökön 26 különböző szervezet képviselte magát.

Goletz-Deák Viktória

Igazi lovag az, aki a tatai várban működő Kuny Domokos Múzeumba jelentkezik közösségi szolgálatra. Hiszen királyok és császárok egykori otthonában kell segítő kezet nyújtania. Bár a mindennapokban a lovagi páncélt nem kell magára öltenie, de az biztos, hogy munkája igazi nemes cselekedet lesz.

– Azok a diákok, akik hozzánk jelentkeznek több helyen is tudják segíteni a múzeum munkáját. Mondhatni, hogy modern lovagként, teremőrként vigyázhatnak a kiállított darabokra, a rendre. De segíthetnek a különböző események, rendezvények lebonyolításában. Az igazán elhivatott, és megbízható diákok pedig a nyári táborainkban nyújthatnak nekünk hatalmas segítséget. Sőt, ha valaki szereti az izgalmakat, akár a vármúzeum régészeinek is segíthet a feltárások során – fogalmazott Kovácsné Horváth Viktória, az intézmény sajtósa.

A múzeum munkatársai izgalmas dolgokkal próbálták meggyőzni a diákokat, hogy hozzájuk jelentkezzenek. A börzére egy igazi lovagi vértet és egy sisakot magukkal hoztak. Ezeket akár fel is próbálhattak a diákok. 

A rendezvény célja

Tóth Balázs Gergelyné, Hubik Mónika a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság irodavezetője, a rendezvény szervezője elmondta, hogy a tatai önkormányzattal kötött közművelődési megállapodás alapján és a Tata Város Diákönkormányzatával (TAVIDÖK) együttműködve szervezték a programot. A börzére pedig meghívást kapott Tata minden, érettségit adó oktatási intézményének a 9-12. osztályos tanulója, és a szakmát szerzett, érettségire készülő középiskolása.

– Nagyon sok diáknak nyújtott az elmúlt években segítséget ez a börze abban, hogy eligazodjon a szervezetek között, illetve találkozzon azok képviselőivel, ezáltal megismerje őket és tevékenységüket. A civil szervezetek pedig örömmel vették és fogadták az önkénteseket – mondta a szervező. 

A Baj Integrált Közösségi Szolgáltató Tér munkatársai is részt vettek a börzén, ahol igazi boszorkány kunyhót varázsoltak asztalukból. Mint kiderült, nem véletlenül. A hozzájuk jelentkező diákoknak olyan kreatívnak és furfangosnak kell lenniük, mint egy boszinak: rendezvények kitalálásában, megszervezésében, lebonyolításában ugyanúgy részt vehetnek, mint plakátok, kreatív anyagok készítésében. A gyerekeket nem csak Bajról várják, már több tatai diák is végzett náluk közösségi szolgálatot.  

Akik pedig a tűzoltók munkáját szeretné jobban megismerni, akár a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz is jelentkezhetnek. Sikrai Attila tűzoltó alezredes, polgári védelmi főfelügyelő elmondta, hogy a diákok a tűzoltóautók, fecskendők felszereléseinek karbantartásában segédkezhetnek. Ez pedig egy nagyon fontos feladat, hiszen minden eszköznek megvan a pontos helye és egy mentés során elengedhetetlen, hogy ezek egyrészt mindig tökéletes állapotban legyenek, másrészt ne azzal menjen el az idő, hogy keresgélni kelljen, ha rossz helyen vannak. A szervezet nem titkolt célja, hogy a diákokat később a hivatásos, vagy akár az önkéntes tűzoltók közé csábítsák. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában