Fejlődés

2022.11.15. 16:03

Elvezetik a vizeket Nagysápon

185,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a nagysápi önkormányzat a csapadékvíz-elvezető rendszer rekonstrukciójára. A beruházás eredményeként megóvhatják a települést a villámárvizektől és mérsékelhetik a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső okozta károkat.

W. P.

A vízelvezetőket fejlesztették

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Még csak pár nap telt el az új évből, máris jó hírt kapott az önkormányzat, ugyanis pozitívan bírálták el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP_Plusz) keretében benyújtott pályázatukat. A község vezetése a jövőbeli esetleges villámárvizek megelőzése érdekében határozott arról a fejlesztésről, mely mintegy három kilométer hosszú árokszakaszt érint. A tervezéskor figyelembe kellett venni a földrajzi adottságokat, emiatt lényegében a falu széléről először be kell vezetni a vizeket a község központjába, mivel az 1119-es úttól a település felé lejt a terep. Onnan a Szilas-patak tudja kivezetni a vizeket az országútig, majd a Bajna-Epöli-vízfolyásig.

Övárokkal gyűjtik össze a vizeket

A Tóth János utca és az 1119-es út találkozási pontjától délre kezdődnek a dombok, ahonnan a csapadék szintén a község felé folyik. Szinte minden évben előfordul, hogy hirtelen hóolvadás után ellepi az utcában található ingatlanokat a víz, mely befolyik a pincékbe és a szuterénekbe is. A probléma megoldása érdekében a TOP_Plusz-os projekt keretében egy 80 méter hosszú övárkot alakítanak ki a Tóth János utca és a közeli földút között, mely a legmélyebb ponton gyűjti majd össze a vizeket. A község vezetése szolgalmi jog alapján megegyezett egy helyi lakossal, így az említett ingatlan tulajdonosának beleegyezésével a telken vezetik végig az övárok által összegyűjtött vizeket a Tóth János utcai burkolt árokba. Így többé nem jelentene gondot az olvadás.

A Tóth János utcában mindkét oldalon 600 méter hosszú szakaszon leburkolják a meglévő árkot, ehhez a fázishoz kapcsolódva a kivitelezés során az ingatlanok autóbeállóit eredeti állapot szerint állítják majd vissza. A sportcsarnoktól az 1119-es útig tartó szakaszon kikotorják és kimélyítik a medret, amely az elmúlt évtizedekben erőteljesen eliszaposodott, továbbá eltávolítják az elvadult növényzetet.

A tervezési szakasz decemberben zárulhat le, ezután az önkormányzatnak be kell nyújtania a dokumentumokat az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz (ÉDUVIZIG). A vízjogi engedélyek megszerzését követően jövő tavasszal kiírhatják a közbeszerzési eljárást, a kivitelezés várhatóan fél évig tart majd. A pozitív döntés mellett az is jó hír volt Nagysáp számára, hogy a megítélt támogatási összeget rövid időn belül átutalták az önkormányzat számlájára. Köszönik Popovics Györgynek, a megyei közgyűlés elnökének a korábbi pályázatoknál és mostani projektben nyújtott segítséget.

Károkat okozott a villámárvíz


 

Mint ismert, a domborzati viszonyok miatt bizonyos időközönként bekövetkeznek vis maior események a községben. Két évvel ezelőtt négy alkalommal öntötte el hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadék a szomszédos Bajótot, de abban az esztendőben Nagysáp sem úszta meg bőséges égi áldás nélkül. Akkor a sportcsarnok mellett, vagyis a település legmélyebben fekvő pontján mintegy fél méteres víz állt, a villámárvíz több utcában is jelentős károkat okozott. Egyes helyszíneken a partfal csúszott meg, melyeket azóta már helyreállítottak, a Damjanich utca végén pedig az úttest szélét is kimosta az eső, melyet újraaszfaltoztak és szegélykővel erősítettek meg. A Táncsics utcában megrongálódott a régi betonlapokkal borított árok, melyet előre legyártott elemekből építettek újjá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában