Ünneplés

2022.11.11. 20:00

Beruházások nagy napja Dadon: iroda és autó az ajándék

Utcarenoválásokat, záportározót és tájházfelújítást ünnepeltek a helyiek, de az alkalom kiváló apropó volt arra is, hogy átadják a polgárőrök irodájaként újjászületett régi tejcsarnok épületét. Mindemellett a szolgálati autót is sikerült korszerűbb típusra váltani, amely nagyban segít majd a helyi, valamint a környező települések adta feladatok ellátásában.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

– Látványos és infrastruktúrát fejlesztő beruházások ünnepe ez – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Szücs Attiláné Marika polgármester a pénteki rendezvényt. Az ünnepség során a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program beruházásait, a Magyar Falu Program (MFP) által megvalósított fejlesztéseket és a Leader pályázatból megvalósult, 1800-as években épült tájház felújítási munkálatait ünnepelték.

 Az esemény színvonalát emelte, hogy átvágták a nemzeti színű szalagot a polgárőr egyesület irodája előtt, amely szintén MFP-s beruházás volt. A településvezető szerint az önkormányzat saját forrásból sosem tudta volna megvalósítani ezeket a fejlesztéseket, így köszönetet mondott Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselőnek, valamint dr. Juhász Jánosnak, a Komárom-Esztergom megyei Területfejlesztési Kft. ügyvezetőjének, akik munkája nélkül nem valósulhatott volna meg ennyi minden, ráadásul ilyen rövid idő alatt. 

Szücs Attiláné Marika kiemelte záportározó építését, amelyre nagy szükség volt Dadon. Miként fogalmazott 2010 óta négy alkalommal öntötte el villámárvíz a települést, amely jelentős terheket rótt a falura. A megyei önkormányzat 100 millió forinttal támogatta a beruházást, hogy a nagyságrendileg 30 milliós kárt kiküszöböljék. Elmondta azt is, hogy a Gombos Földgép Kft. negyven fűzfát ültetett a környékre, ezzel is szebbé tenni a szóban forgó területet. Ezután dr. Juhász János időutazásra hívta a rendezvény résztvevőit és emlékeztetett azokra az időkre, mikor helyszíni bejárás alkalmával felügyelte a kármentesítő munkákat és kijelölték a polgármesterrel együtt a záportározó leendő helyét.

Nagy Aladár, a Dadi Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, tavaly csaknem 6 millió forintot nyertek a Magyar Falu Program vonatkozó pályázatán, amelyhez az önkormányzat még egyszer ekkora önerőt biztosított a méltó körülményekhez. Új járőrautót is kaptak, amelyhez 7 milliós pályázati összeg társult. További fél millió forint pedig a helyi kis-és középvállalkozások támogatásaiból gyűlt össze.

Fotós: Hagymási Bence / Forrás: 24 Óra

– Hosszú évek óta húzódó problémát sikerült megoldania Dadnak. Mindehhez és az elmúlt esztendőkben véghezvitt sikeres együttműködéshez is őszintén gratulálok – mindezt már Czunyiné dr. Bertalan Judit tette hozzá, aki elmondta azt is, hogy ezért és az ilyen segítségek miatt jött létre három évvel ezelőtt a Magyar Falu Program.

Töretlen az együttműködés
Az Oroszlányi Járásban négy Polgárőr Egyesület működik: Bokodon, Kömlődön, Oroszlányban és Dadon. A dadi szervezet tíz évvel ezelőtt alakult és azóta fejlődésük töretlen. Jelenleg 26 tagja van, ebből ketten az ifjabb generációhoz tartoznak. Nagy Aladár elnök szerint a szervezetek közötti együttműködés kiváló és a dadiak szívesen segítenek ott, ahol csak lehet. A nyáron például a bokodi Piknik fesztiválon biztosították a rendezvény “nyugalmát”. A Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát adták át Szücs Attiláné polgármesternek a rendezvényen, ezzel is megköszönve az önkormányzati támogatást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában