Kedvezmények

2022.11.05. 20:36

Az ingyen parkolás is benne van az új esztergomi rendeletben

November 5-én tették közzé az esztergom.hu-n a január 1-től érvényes új városi parkolási rendet. A módosításnak miatt jegy- és bérletár emelkedés lesz, de egyes esetekben ingyenes parkolási lehetőség is jár az esztergomiaknak.

Pöltl Zoltán

Forrás: 24 ÓRa

Fotó: Pöltl Zoltán

A tájékoztatóban a jóhírrel kezdik, miszerint: „Ingyenessé válik a parkolás azoknak, akik a lakóingatlanuk területén nem rendelkeznek gépjármű tárolására alkalmas területtel. Lakcímenként egy darab, két utcára érvényes várakozási engedély váltható.” 

A folytatásban arról írnak, hogy mely olyan területeken lesz fizetős a parkolás, ahol eddig ingyenes volt, illetve itt olvasható az indoklás is. Ilyen városrész lesz a vasútállomás környéke az ott lévő lakótelepi területek. Bevezetik a Turisztikai-övezetet, amely magasabb óradíjjal működik és hétvégén is fizetős lesz a Bazilika szomszédságában és a Vízivárosban. Ide kapcsolódik, hogy a turisták miatt bevezetik a hetijegyet, ami 5 ezer forint ellenében lehetőséget biztosít a parkolásra minden parkolózónában. 

A legnagyobb forgalmat bonyolító Bástya-áruház mellett található és a Petőfi utcai parkolókra január 1-től nem lesznek érvényesek az egész településre szóló bérletek, de az ott élők bérleit továbbra is elfogadják. A Bástya-parkolóban a jeggyel történő várakozást 3 órában maximalizálja a rendelet. A rendelet értelmében megszűnnek az óvodai és iskolai parkolási körzetek. 

A tájékoztató arra is kitér, január 1-től Esztergomban emelkednek a nagycsaládosoknak és tartósan beteg gyermeket nevelőknek adott kedvezmények. Az infocsomagban a parkolási jegyek és bérletek árainak emelkedése is táblázattal kiegészítve található, s mint írják: „A jegyek jellemzően 50 és 150 forint közti összeggel nőnek óránként a jelenlegi árakhoz képest. 

Az áremelés mértékét főleg az indokolja, hogy városunkban évek óta nem történt korrekció a parkolási díjak összegét tekintően.” A bérletek éves új ára 70 ezer forint lesz, melyet a helyiek féláron kapnak meg. Részletek az esztergom.hu oldalon olvashatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában