Konzultáció

2022.10.27. 20:28

Települési fejlesztések lehetőségeit vitatták meg a térség polgármesterei Komáromban

Szakpolitikai tájékoztatót szerveztek az önkormányzatoknak csütörtökön a komáromi Csillagerődben, amelyen a Magyar Falu Program és az energiaválság is szóba került.

Körtvélyfáy Dina

Czunyiné dr. Bertalan Judit és Gyopáros Alpár tartott sajtótájékoztatót a Magyar Falu Programról

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körvélyfáy Dina

A tájékoztató előtt Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő úgy vélekedett a Magyar Falu Program a kormány egyik zászlóshajója, amely a vidék szolgálatára áll. A rendezvény lényege az volt, hogy választókerületének polgármestereivel megbeszéljék, milyen eredményeket hozott a projekt, valamint milyen lehetőségek vannak még. A jövő évben is lehet majd ugyanis pályázni, erről tájékoztatták a polgármestereket. 

– A Magyar Falu Program azért tud ilyen sikeres lenni, mert a polgármesterekkel közösen alkottuk meg – fogalmazott az országgyűlési képviselő. – Valamint azért is, mert olyan ambiciózus koordinátora van, mint Gyopáros Alpár, aki a magyar vidéket a szíve közepén hordja. 

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szintén részt vett az eseményen, aki hangsúlyozta, ez egy olyan projekt, amelyet a falvakban élőkkel együtt írtak a településvezetőkön keresztül. Hozzátette, teljes mértékben hazai forrásból gazdálkodnak, így évről évre rugalmasan alakítják, annak alapján, mire van igény. A csütörtöki konzultáció célja is az volt, hogy megbeszéljék a tapasztalatokat, illetve a javaslatokat is meghallgassák. 

Arra is kitért, rendkívül komplex programról van szó, segítik a fiatal családosokat, utakat építenek, önkormányzati közszolgáltatásokat fejlesztenek: óvodák, orvosi rendelők újulnak meg, utcákat, járdákat, csapadékvíz-elvezető árkokat építenek. Emellett piaci szolgáltatókat is támogatnak, például a falvakban működő kisboltok megmentését célzó programjukban felújítottak már meglévő boltokat, valamint új üzletek is nyíltak. 

Megoldások - A rendezvényre később dr. Dukai Miklós önkormányzatokért felelős államtitkár is megérkezett. Elmondta, az energiakérdésekről is szó esik a tájékoztatón, a települések vezetőivel megosztják, mivel számolhatnak, milyen megoldási lehetőségeken gondolkozik a kormány, valamint mit kérnek tőlük kormányzati szinten. Azt állította, az év vége előtt módosítják a jövő évi költségvetést, foglalkoznak az energiakérdéssel is. Különféle átcsoportosításokra lesz szükség, amely az önkormányzatokat is érinti majd. Jelenleg zajlik a döntések előkészítse, továbbá az igényfelmérések is. 

Gyopáros Alpár elmondta, megyénkbe több mint 16 milliárd forint érkezett önkormányzati közszolgáltatások javítására, majdnem 700 nyertes pályázat érkezett be a térségből. Hangsúlyozta, a kormány továbbra is eltökélt a kistelepülések fejlesztése tekintetében, a magyar költségvetésben rendelkezésre állnak azok a források, amelyek segítségével a Magyar Falu Programon keresztül támogatást biztosíthatnak a falvaknak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában