Remény

2022.10.17. 17:30

Mi lesz veled, tatabányai szellemház? Új tulaj tűnt fel a színen

Időről-időre hatalmas port kavar a tatabányai szellemház kálváriája, amely több mint 15 éve húzódik. Most azonban lehet, hogy pont kerül az ügy végére, ugyanis valaki megvásárolta a társasházat. Az ingatlan köré hónapokkal ezelőtt kerítést emeltek, a napokban pedig lebontották azt. A helyiek remélik, hogy hamarosan nagy munka veszi kezdetét.

Sz. D. K.

A Gál lakótelep környékén élők aggódnak és az épület jobb sorsában reménykednek, a lakásokat vásárlókkal egyetemben

Forrás: 24 Óra

Fotó: F. P.

Hatalmas fordulat a tatabányai szellemház ügyében? Több mint 15 évvel ezelőtt kezdték el építeni, s mindmáig befejezetlenül áll a Gál István lakótelep hétszázas tömbje mellett lévő társasház. Ám nemrégiben felröppent a hír, hogy valami készülőben van, ugyanis hónapokkal ezelőtt körbekerítették az épületet, most azonban mégis elbontották a kerítést. A környéken élők abban bíznak, hogy erre azért volt szükség, mert a közeljövőben hatalmas munka veszi kezdetét a mára már üresen álló ingatlannál.

Kerítés sem védi már az ingatlant
Kerítés sem védi már az ingatlant
Fotós: F. P.  / Forrás: 24 Óra

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk: kitört ablakok, hatalmas graffitik, kívülről is jól látszó leamortizált külső és belső terek láthatók a társasház minden szintjén. Az épület története hosszú évekre nyúlik vissza: egy tatabányai vállalkozó családok bevonásával kezdte építeni a lakóparki lakásokat, amelyek nagy része máig befejezetlen maradt. A kivitelező és a vállalkozó félkész állapotban magára hagyta az épületet, mit sem törődve azzal, hogy családok életét keseríti meg, vagy teszi tönkre. 

Vannak olyan pórul járt családok, akik a jó vételben bízva az induláskor egy összegben kifizették az ingatlant. Akadnak olyanok is, akik több millió forint hitelt vettek fel a lakásokra, s annak törlesztőrészletét mindmáig fizetik. Néhány tulajdonos mégis beköltözött az egyébként fűtés nélküli lakásukba. Helyzetüket nem könnyítették meg a garázdálkodók, hiszen randalírozásukkal hosszú éveken keresztül további károkat okoztak. Úgy tudjuk, kezdetekben vigyáztak az épület épségére és az illetéktelen behatolók ellen is próbálták felvenni a küzdelmet, de mindhiába. Utána senki nem figyelt a társasházra.

Információink szerint nemrégiben értékesítették az „elátkozott” társasházat, s vannak, akiknek valamennyi kártérítést is fizettek. Ottjártunkkor azt tapasztaltuk, hogy a korábbi lakók már elhagyták otthonukat és továbbálltak. Az egyik korábban lakott ingatlan ajtaja már csak részben volt meg, így bárki bejuthat már oda is, most, hogy elbontották a kerítést. A helyiek nagy kérdése már csak az, hogy ki és mikor kezd valamit az elcsúfult házzal, mivel attól tartanak, hogy hajléktalanok és kábítószeresek veszik majd birtokba.

Megszűntek létezni
A PÓLUS Kft. az építő, a Környei TA-KING a telektulajdonos és a tervezett társasház legnagyobb alapterületű ingatlanának az építtetője, vevője. A kivitelezés költségét úgy teremtették elő, hogy a PÓLUS előre értékesítette a lakásokat, az előszerződő vásárlóknak szükség esetén a Környe és Vidéke Takarékszövetkezet biztosított hitelt. A vevők a lakásért a PÓLUS-nak, a telekhányadért a TA-KING-nak fizettek. A PÓLUS 2005 és 2007 között az épülő társasház huszonegy lakásából tizenötöt tudott értékesíteni – írta a pestisracok.hu. A vevők, bár a teljes vételárat kifizették, a lakás méretétől függően 5,5-18 millió forint közötti összeget, tudomásul vették, hogy csak akkor kerülnek tulajdonosként bejegyzésre, ha a beruházás befejeződött. Az építő PÓLUS KFT 2007-ig értékesítette a lakásokat, úgymond szedte be a pénzt. Közben a cég 2005-ben adótartozás miatt már végrehajtás alatt állt, 2007 augusztuséban pedig a felszámolása is megkezdődött. A beruházás akkor, ott meg is állt. Mint kiderült, napjainkra már megszűnt a Környei TA-KING. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában