félbehagyva

2021.01.25. 17:36

Megdöbbentő fotókon a tatabányai szellemház

Tizenöt évvel ezelőtt kezdték el építeni, s mindmáig befejezetlenül áll a tatabányai Gál István lakótelep hétszázas tömbje mellett lévő társasház. A szellemházként elhíresült ingatlan környékén áldatlan állapotok uralkodnak.

Szász Dalma Kitti

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A Gál István lakótelep hétszázas tömbjei mellett, a Bárdos László Gimnáziumtól nem messze található a mindmáig befejezetlenül álló társasház. Kitört ablakok, hatalmas graffitik, kívülről is jól látszó leamortizált külső és belső terek, jégpáncél borítja a lépcsőket. A bejárati ajtók elé zúduló csapadék, orrfacsaró bűz és egy, a járdáról is jól látható kormos második emeleti lakás látványa lehangoló.

Szellemházból átjáróházzá vált, főleg a fiatal bulizók számára

Megkérdezésünkre egy, a neve elhallgatását kérő szemközti lakos elmondta, hogy a garázdálkodók rendszeresen megzavarták a családja és az ő nyugalmát is hangoskodásukkal. Ha visszagondol az elmúlt évekre, – főleg a pandémia előtti időszakra – akkor heti rendszerességgel előfordult az, hogy fiatalok lepték el a szellemházat, akik hangosan hallgatták a különböző zenéket, mely aztán visszhangzott az épületek között. Mint mondja, előfordult az is, hogy kitörték az ablakokat, felfeszítették a rácsokat, vagy éppen szemeteltek. Bízik abban, hogy a közeljövőben születik valamilyen megoldás az üresen álló ingatlannal kapcsolatban.

A betondzsungel közepén éktelenkedő, kúszónövényekkel benőtt téglaépület közvetlen közelében gyakran játszanak kisgyermekek. A félkész, mégis meglehetősen rossz állapotban lévő ingatlant még el sem kerítették, így rengeteg veszélyt hordoz magában. Ugyanakkor könnyedén megközelíthető, sőt, be is lehet menni, bár jóérzésű embert taszít ez a környezet.

Az épület története tizenöt évre nyúlik vissza, amikor egy tatabányai vállalkozó családok bevonásával kezdte építeni a lakóparki lakásokat, amelyek nagy része máig befejezetlen maradt. A kivitelező és a vállalkozó félkész állapotban magára hagyta az épületet, mit sem törődve azzal, hogy családok életét keseríti meg, vagy teszi tönkre. Vannak olyan pórul járt családok, akik a jó vételben bízva az induláskor egy összegben kifizették az ingatlant. Akadtak olyanok is, akik több millió forint hitelt vettek fel az azóta eladhatatlan, már lényegében értéktelen lakásokra, s annak törlesztőrészletét mindmáig fizetik.

Néhány tulajdonos mégis beköltözött az egyébként fűtés nélküli lakásukba. Helyzetüket nem könnyítik meg a garázdálkodók, hiszen randalírozásukkal további károkat okoznak. Úgy tudjuk, kezdetekben vigyáztak az épület épségére és az illetéktelen behatolók ellen is próbálták felvenni a küzdelmet, de mindhiába. Hosszú évek óta senki nem figyel az épületre.

Az ingatlan mögött, a járdáról is jól látszik, a kormos második emeleti ablakkeret, mely arra enged következtetni, hogy korábban ott pirózhattak, vagy tűz keletkezett. Azt azonban rejtély övezi, hogy ki és miért okozta. Különösen akkor, amikor az alatta lévő lakásban laknak. Ottjártunkkor szerettük volna megkérdezni a lakás tulajdonosát, hogy milyen rendszerességgel kell ilyen és ehhez hasonló eseteket eltűrnie, de nem találtuk otthon.

A Kemma.hu nemrég egy másik szellemházban is járt: Dobogókő egykori luxusszállóját, a Hotel Nimródot keresztük fel, és borzongató videó is készült a lerobbant állapotú épületről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában